JEUGDTELEVISIE: GROEP 8

Het is een zooitje in groep acht van een christelijke basisschool in Rotterdam. Kinderen duwen, schoppen en trekken, schreeuwen door elkaar heen of zitten grimmig te mokken. Apart genomen voor de camera zijn het stuk voor stuk lieverdjes. Ontwapenend eerlijk, de ogen glinsterend wijd opengesperd, vertellen ze hoe het komt, de rotzooi in de klas. Nooit is het hun schuld, de ander begon, echt, eerlijk waar.

In de vakkundig gemaakte serie Groep 8 van de EO wordt een voor het merendeel allochtone klas gevolgd. Op de beste momenten is het alsof je zelf tussen de leerlingen zit, in de schoolbanken. Zo registreert de camera tijdens een proefwerk bijvoorbeeld feilloos al het stiekeme gesmiespel en het afkijken, terwijl de meester niets in de gaten heeft. De kleedkamer bij de gymzaal kun je haast ruiken.

De bedoeling van Groep 8 is dat de kinderen samen met de programmamakers `praten en nadenken over de principes van Jezus' en uitgedaagd worden om die ook in de praktijk te brengen. Hoe je ook denkt over de zendingsdrift van de makers, de manier waarop dit gebeurt is leuk gevonden. Zo draagt een docent een bak modder de klas in. De kinderen kijken belangstellend: komt er een natuurkundeproefje?

Nee, de modderbak blijkt een metafoor voor de groep. In de bak staan kleine open bakjes: de leerlingen. Hoe kun je een zo'n bakje moddervrij krijgen? Met een kraan en een tuinslang, blijkt al gauw. Jezus is een kraan, is de boodschap, het stromend water de liefde van God. In een andere aflevering met als thema `mopperen' krijgt elke leerling een zakje met tien vergulde steentjes. Elke keer zeuren kost een steentje.

Het leuke van Groep 8 is de pure reactie van de kinderen. Die ander, die treiteraar, ja die zit wel in de modder, maar zij zelf? ,,Zal toch wel niet.'' Die gouden steentjes zijn mooi, die willen ze graag houden. Maar zodra de meester in hun ogen onrechtvaardig is, wisselen ze het hele zakje net zo lief in. Stampvoetend, dat wel. Een aflevering eindigt doorgaans even chaotisch als het begon.

Groep 8, elke dinsdag om 16.30 u. en donderdag om 12.30u. in Z@ppelin op Ned. 3. Op 21 november begint een nieuwe reeks, tot dan herhalingen. Tekst Judith Eiselin, Foto EO)