Italiaanse IJsman onderzocht

Wetenschappers hebben gisteren monsters genomen van de zogeheten IJsman. Ze hebben delen van de botten, de huid en de tanden van de 5.300 jaar oude mummie verwijderd voor onderzoek. Doel van het onderzoek is te achterhalen waar hij vandaan kwam en hoe hij is gestorven.

De jager uit het Bronzen Tijdperk wordt in bevroren toestand bewaard. Om de monsters te nemen moest de temperatuur daarom worden verhoogd. In twaalf uur is de temperatuur heel langzaam tot boven het nulpunt gebracht. Daarna is de IJsman, die wordt bewaard in het archeologisch museum in het Noord-Italiaanse Bolzano, naar een steriele kamer gebracht.

De IJsman werd in 1991 door twee Duitse bergbeklimmers gevonden in een gletsjer in Tirol, op de grens tussen Oostenrijk en Italië. Oostenrijk claimde de vondst, waarop de IJsman werd overgebracht naar Innsbruck. Nader onderzoek wees echter uit dat de mummie aan de Italiaanse kant van de grens had gelegen.

Het materiaal zal in zes instituten worden onderzocht. In Glasgow zal men trachten de doodsoorzaak te achterhalen. In Zürich zal onderzoek van chemisch materiaal aan de tanden informatie moeten geven over de omgeving waarin de IJsman heeft geleefd. Verschillende Britse en Italiaanse instituten zullen verder DNA-onderzoek doen.

Wetenschappers zullen ook aandacht besteden aan tatoeages die zijn gevonden op ondermeer zijn enkels en knieën. Een van de hypotheses is, dat het hier gaat om een vorm van acupunctuur.