Internet Rusland

Het Russische hooggerechtshof heeft inlichtingendiensten verboden nog langer onbeperkt in het internetverkeer in het land te neuzen. Het hof verklaarde de wet van president Poetin die de spionage mogelijk maakte ongeldig. De uitspraak van het hooggerechtshof is een gevoelige klap voor het prestige van Poetin. De president ondertekende de wet op het gebruik van het controversiële `spiekprogramma' SORM in januari als onderdeel van de strijd tegen criminaliteit. Mensenrechtenactivisten vermoeden dat de informatie wordt gebruikt om politieke dossiers aan te leggen. Het hooggerechtshof staat het gebruik van SORM wel toe als het Openbaar Ministerie daartoe opdracht heeft gegeven. De rechters oordeelden overigens dat de overheid dient te betalen voor de kosten van het programma. Providers zijn zonder enige vergoeding verplicht hun gegevens via SORM toegankelijk te maken.