Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Internet kan bouw miljarden besparen

Bedrijven uit de `oude' economie stomen zich klaar voor het internettijdperk en investeren miljoenen in projecten op het wereldwijde web. Geld verdienen op internet, hoe gaat dat?

De bouw is een zeer inefficiënte markt. ,,Van de ruim 90 miljard gulden die jaarlijks in de Nederlandse bouwsector omgaat, wordt bijna 7 miljard verspild'', zegt Marco de Jong, directeur van Intrabouw, een automatiseringsbedrijf dat de bouwsector efficiënter wil maken door bouwbedrijven te stimuleren zaken te doen via internet. Bij voorkeur via de door Intrabouw opgezette website Bouw Online (www.bouwonline.nl).

Intrabouw is opgericht door de SFB Groep, de uitkeringsinstantie voor de bouw. Vorig jaar heeft Wolters Kluwer-dochter Ten Hagen & Stam, onder meer uitgever van het dagblad voor de bouwsector Cobouw, een belang van 50 procent procent in Intrabouw genomen. Sindsdien kan Bouw Online beschikken over nieuws uit de Cobouw en vacatures van Jobnews, de vacaturesite van Wolters Kluwer.

Bouw Online brengt behalve nieuws over de bouwsector en bouwvacatures ook een uitgebreide, interactieve soort Gouden Gids van bouwbedrijven, een boekhandel met vakpublicaties, een beursindex van beursgenoteerde bouwbedrijven en een dienst die `bouwdesk' heet. Bouwdesk is een van de onderdelen van de website die zakendoen in de bouw efficiënter moet maken. ,,Bouwdesk maakt het mogelijk om een virtueel kantoor te openen'', aldus De Jong.

Een belangrijk deel van de inefficiëntie in de bouw wordt veroorzaakt door slechte communicatie tussen alle betrokkenen bij een bouwproject. Uitvoerders werken soms nog met oude bouwtekeningen, terwijl die inmiddels door de architect aangepast zijn. Of bouwwerkzaamheden liggen stil doordat materialen te laat geleverd worden. ,,Bij een bouwproject zijn zo veel verschillende partijen betrokken, dat het moeilijk is om die allemaal eenduidig met elkaar te laten communiceren.''

Bouwdesk moet dat gemakkelijker maken. Opdrachtgevers, projectontwikkelaars, aannemers, onderaannemers en uitvoerders kunnen allemaal inloggen op het virtuele kantoor. Daar zijn de meest recente bouwtekeningen on line opgeslagen en is te zien welke materialen besteld zijn. ,,Iedereen die bij een bouwproject betrokken is kan via internet de voortgang van het project volgen.''

Alleen direct betrokkenen hebben toegang tot het virtuele kantoor, voor buitenstaanders is het afgeschermd. Intrabouw biedt vergelijkbare diensten behalve via Bouw Online ook aan als onderdeel voor besloten computernetwerken van bedrijven. Bouwer HBG, een van de grootste bouwconcerns van Nederland, maakt daar bijvoorbeeld gebruik van, en is daar volgens De Jong ,,zeer enthousiast'' over.

De volgende stap is volgens De Jong het uitbouwen van Bouw Online tot een virtuele markplaats voor de bouwsector, waarop bouwmaterialen verhandeld kunnen worden. De Jong denkt ook aan een elektronische veiling voor de bouw. ,,We bereiden op dit moment met automatiseerder Tie de technische infrastructuur voor van een elektronische marktplaats voor de bouw.''

In veel sectoren hebben elkaar beconcurrerende concerns al initiatieven gelanceerd, bijvoorbeeld voor gezamenlijke inkoop via internet. ,,Grote Nederlandse bouwers als Ballast Nedam en HBG denken daar wel aan, maar zullen dat als concurrenten niet snel samen opzetten'', denkt De Jong. ,,Wij zouden als onafhankelijke schakel kunnen fungeren.''

Intrabouw wil geld verdienen met zo'n website door een vergoeding te vragen aan partijen die gebruik maken van de marktplaats. Op dit moment is Bouw Online, zoals de meeste websites, nog verliesgevend. ,,We verwachten in 2001 voor het eerst kostendekkend te zijn'', aldus De Jong.

De toekomst van Intrabouw is overigens ongewis, nu grootaandeelhouder SFB als gevolg van de reorganisatie van de sociale zekerheid grotendeels opgeheven wordt. De uitkeringsdiensten worden onderdeel van een rijksdienst en de resterende commerciële activiteiten, zoals verzekeringen, arbodienstverlening, een uitzendbureau en een softwarebedrijf, zijn niet allemaal groot genoeg om zelfstandig voort te kunnen bestaan. Een groot deel, waaronder ook het belang van SFB in Intrabouw, zal worden verkocht.

Wie Intrabouw gaat kopen, is nog niet bekend. ,,Voor een internetportaal als Bouw Online is onafhankelijkheid van de bouwsector van groot belang'', zegt De Jong. Een overname door een uitgever of een automatiseringsbedrijf rekent De Jong daarom tot de mogelijkheden. Intrabouw zou ook best deel willen uitmaken van een grote, Europese elektronische marktplaats voor de bouw. Die is er: Buildonline.com. Dit Britse bedrijf exploiteert marktplaatsen voor de bouwsector in Engeland, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal.

In België en Nederland is Buildonline.com nog helemaal niet actief. ,,Wij zouden op zich best het Nederlandse filiaal willen worden, maar het ontbreekt Buildonline voorlopig aan de capaciteit om dat er bij te doen'', weet De Jong. Bouw Online wil wel graag een link met de bouwsector houden. ,,Het zou mooi zijn als alle grote bouwers van Nederland een klein belang in Intrabouw zouden nemen en Bouw Online gaan gebruiken als onafhankelijke marktplaats.'' De Jong erkent dat dat niet de gemakkelijkste weg is, maar is ,,optimistisch'' over de mogelijkheden.

DOSSIER ELEKTRONISCH ZAKENDOENwww.nrc.nl

Dit is deel tien in een serie over zakendoen op internet. Eerdere afleveringen verschenen op 12, 14, 15, 19, 21 en 26 augustus en 4, 12 en 22 september.