Internationaal

LONDEN

De grote Europese beurzen moesten vanochtend een gedeelte van de winst die zij gisteren behaalden weer prijsgeven. In navolging van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq moesten de technologie- en telecomaandelen terrein prijsgeven. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 0,71 procent lager op een stand van 6.213 punten.

Een gedeelte van de daling werd veroorzaakt door de farmaceutische aandelen. De republikeinen in het Amerikaanse congres pleitten gisteren voor het toestaan van de parallelimport van goedkope medicijnen, en dat had een daling van de Britse farmaceuten tot gevolg. AstraZeneca daalde met 2,2 procent tot 3,445 pond, en ook branchegenoten SmithKline Beecham en Glaxo Wellcome moesten meer dan een procent inleveren. Printerfabrikant Lexmark moest een winstwaarschuwing afgeven.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt zorgden de technologie- en telecomfondsen aanvankelijk voor een daling van de beurs. Siemens verloor 1,58 procent op 156 euro, Deutsche Telekom moest 2,45 procent inleveren op 39,1 euro. Positieve uitzondering onder de hoofdfondsen was luchtvaartmaatschappij Lufthansa, dat volgens geruchten een samenwerkingsverband met Air China zou overwegen. Lufthansa steeg met 0,66 procent naar 23 euro. De DAX-index wist zich iets te herstellen en noteerde rond de middag 0,04 procent hoger op 6.792.

PARIJS

De grote Franse technologieaandelen, waaronder France Telecom, Equant en Alcatel, moesten na de stijging van gisteren vanochtend zonder uitzondering een stapje terug doen. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 0,44 procent lager op een stand van 6.309 punten. De angst voor lagere bedrijfswinsten blijft overeind ondanks de meer stabiele euro en de lagere olieprijs.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft de stijging van gisteren niet vast kunnen houden. De Nikkei-index daalde met 0,55 procent tot 15.907 punten. De daling werd veroorzaakt door een brede daling van de technologiefondsen.

NEW YORK

Bezorgdheid over lagere winstgroei bij technologiebedrijven zette gisteren opnieuw de toon op de Amerikaanse beurzen. De technologiebeurs Nasdaq wist zich hierdoor niet te herstellen van de dreun die Intel afgelopen vrijdag uitdeelde. De index moest met 1,64 procent op 3.741 punten opnieuw fors terug. Ook de Dow-Jonesindex deelde in de technologiemalaise. De graadmeter zakte 0,36 procent naar 10.808 punten.

Beleggers zochten vooral hun toevlucht in financiële waarden en fondsen uit de oude economie.