Hunter vier keer positief bij controle

De Amerikaanse kogelstoter C.J. Hunter is in juni en juli bij in totaal vier dopingcontroles positief gebleken. Dat meldde vandaag de voorzitter van de medische commissie binnen het IOC, Alexandre de Merode.

Gisteren werd bekend dat de 31-jarige atleet, echtgenoot van sprintster Marion Jones, was betrapt op gebruik van nandrolon tijdens de Bislett Games in Oslo. ,,Afgezien van de test in Oslo is Hunter nog drie maal buiten de wedstrijden om gecontroleerd. De vier resultaten hadden vrijwel hetzelfde resultaat, voor wat betreft het gehalte van de stof in de urine,'' aldus De Merode.

Hunter had geen verklaring voorhanden. Vandaag stond hij in Sydney emotioneel de pers te woord. ,,Ik begrijp dit niet'', zei hij driemaal, waarna hij in huilen uitbarstte. ,,Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik kan slechts beloven dat ik het zal uitzoeken.''

Marion Jones, die na het goud op de 100 meter nog vier kansen op medailles heeft, was met haar echtgenoot meegekomen. ,,Ik ben hier om hem te steunen'', meldde ze kortaf. Hunter, 144 kilo zwaar, kondigde aan dat hij zichzelf tot het uiterste zal verdedigen. Volgens Hunter heeft hij geen reden dope te gebruiken. ,,Zo belangrijk is de sport voor mij niet.''

De Belg Jacques Rogge, bestuurslid van het IOC, riep het Amerikaans olympisch comité op de olympische accreditatie van Hunter in te nemen. De kogelstoter heeft een trainersaccreditatie om in Sydney Jones bij te staan. ,,Mocht het Amerikaans comité geen actie ondernemen, dan zal het IOC zijn verantwoordelijkheid nemen'', waarschuwde Rogge.

Olympisch turnkampioene meerkamp Andreea Raducan moet haar gouden olympische medaille op de individuele meerkamp inleveren. De Roemeense werd betrapt op gebruik van doping. Raducan mag van het IOC wel haar meerkampgoud van de landenwedstrijd behouden, evenals haar zilveren plak van het paardspringen.

Op de individuele meerkamp blijft het goud overigens wel bij Roemenië, aangezien Simona Amanar op dat onderdeel tweede werd. Ook het zilver blijft bij de Roemenen, het gaat naar Maria Olaru. De Chinese Xuan Liu, die aanvankelijk vierde werd, krijgt nu de bronzen medaille.

De 16-jarige Raducan werd betrapt bij een test die na de individuele meerkamp werd gehouden. Nog nooit eerder is een turner bij de Olympische Spelen met doping geconfronteerd. Woordvoerder Ioan Tiriac van de Roemeense ploeg in Sydney verklaarde gisteren dat het gevonden middel, pseudo-efedrine, niet op de lijst van de internationale turnfederatie staat, maar wel op die van het IOC. Tiriac legde uit dat turnster het middel in tabletvorm had geslikt tegen een verkoudheid.

De teamarts die Raducan het gewraakte middel had toegediend, is zijn accreditatie kwijtgeraakt. Ook is hij geschorst voor de volgende Olympische zomerspelen, die over vier jaar in de Griekse hoofdstad Athene worden gehouden. ,,Hij is immers de echte verantwoordelijke'', zei de Duitser Thomas Bach, een van de vier vice-voorzitters van het IOC.

Twee landgenoten van teamarts Raducan kwamen ook in opspraak wegens gebruik van verboden middelen. De gewichtheffers Traian Ciharean en Andrei Mateias werden kort het begin van de Olympische Spelen betrapt op het gebruik van spierversterkende middelen.