Goudvoorraad van Suriname blijkt verkocht

De vorige Surinaamse regering onder president Wijdenbosch blijkt bijna de gehele goudvoorraad van de Centrale Bank van Suriname te hebben verkocht. Van de 7.645,7 kilo goud die in boeken staan is slechts 147,4 kilo aanwezig. Dit betekent dat op basis van de huidige goudprijs ongeveer 165 miljoen Nederlandse gulden is verdwenen. Wat er met het geld is gebeurd is onduidelijk.

De Surinaamse minister van Financiën, Humphrey Hildenberg, zei vrijdag tegenover de Nationale Assemblee dat het goud was verkocht met de afspraak dat de Surinaamse staat het binnen een bepaalde tijd terug kon kopen. Omdat Suriname niet over zoveel geld beschikt is het volgens Hildenberg ,,duidelijk dat we dit goud kunnen vergeten''.

Hildenberg zei verder dat het dekkingspercentage van de Surinaamse munt, dat aan het eind van het vorige kabinet-Venetiaan nog 98 procent was, is gedaald naar 36,2 procent. Dat is onder het niveau dat de Bankwet voorschrijft, namelijk 50 procent.

Bovenop alle financiële rampspoed komt volgens Hildenberg dat het land een buitenlandse schuld van 380 miljoen Amerikaanse dollar heeft, maar dat het ministerie van Financiën geen overzicht heeft van de precieze aard van die schulden. Hem is gebleken dat tal van betalingen via ,,allerhande schakels'' worden voldaan en dat de vorige regering niet alle verplichtingen centraal heeft geadministreerd. De bewindsman heeft nu opdracht gegeven alle betalingen via zijn departement te laten lopen.

De twee bruggen die oud-president Wijdenbosch door Ballast Nedam heeft laten bouwen drukken nu zwaar op de begroting van Suriname. Hildenberg deelde mee dat de staat Ballast Nedam volgens dat bedrijf 24 miljoen dollar schuldig is. De minister kon die claim echter niet verifiëren in de eigen administratie.

De Assemblee reageerde verontwaardigd op de mededelingen van de minister. Parlementariër Fred Derby pleitte voor vervolging en opsluiting van voormalige directeur van de Centrale Bank, Henk Goedschalk. Zijn collega Jiwan Sital vroeg om opheldering omdat de staatsschuld volgens gegevens van de Rekenkamer 100 miljoen dollar lager uitkomt dan de minister aangaf.

    • Leo Morpurgo