G'day, mate

Het was vandaag een rare olympische dag. Het regende in Sydney en er was geen atletiek. Waarom ze die rustdag hebben ingelast, begrijp ik niet erg.

Bij de wereldkampioenschappen atletiek gebeurt dat ook niet en de zwemmers, die andere olympische hoofdsport, zwommen hier de eerste week wel achter elkaar door. Maar goed, vandaag liepen in de olympische parken straatventers plastic regenjacks te verkopen en hoefden er geen 110.000 mensen naar het Olympisch Stadion, zodat het verkeer veel minder druk was. Toch heb je op zo'n dag enige houvast nodig. En wie zorgde daar voor? Leontien van Moorsel, die deed wat ze bijna altijd doet: winnen. Gelukkig kunnen ze in Australië ook aardig wielrennen en hadden ze bij de wegwedstrijd een medaillekandidate. Dus vond de Australische televisie het waard het uit te zenden. En kon ik voor mijn vertrek naar het boksen de verrichtingen van `Tinus' zien. Dat was een voorrecht gezien de kijkschema's van het televisiekanaal dat hier de Spelen uitzendt. Het is één grote rondgang langs de Australische deelnemers. Ik ben niet de enige die zich daar aan ergert. Want Australië is een smeltkroes van culturen en vele van die import-Australiërs zijn geïnteresseerd in de verrichtingen van de sportmensen uit hun (voormalige) vaderland. Mijn vriend Gerry, die 35 jaar geleden van Den Haag naar Sydney verhuisde, maakte zich daar vorige week enorm kwaad over. Hij heeft inmiddels zijn Nederlandse paspoort ingewisseld voor een Australische exemplaar, maar hij houdt nog steeds van Holland en van kroketten. Dus was hij blij met de Nederlandse zwemsuccessen. Het stelde hem in de gelegenheid het Wilhelmus weer eens te horen. Toen Inge de Bruijn het eerste goud won, had hij zijn zakdoek al te voorschijn gehaald. Maar de televisie zond helemaal geen prijsuitreiking uit, er werd naar het strandvolleybal overgeschakeld. Het kan ook paalwerpen of onderwater-hockey zijn geweest, dat weet ik niet meer. Dat was een boos telefoontje naar de televisiezender waard, vond Gerrie. Helaas heeft het niet veel geholpen.