Dertigers bij een dotcom

BBC-drama: het doet nog altijd vooral denken aan verzorgde kostuumstukken maar eigentijdse series horen daar tegenwoordig toch zeker bij. Zoals bijvoorbeeld This Life, over jonge advocaten en hun stomende privéleven. De producer hiervan, Tony Garrett, wist ook het beproefde Britse misdaaddrama nieuw en bruisend leven in te blazen door het te kruisen met de docusoap. Net als This Life werd zijn Cops met een realistische verteltrant, documentaire cameravoering en ruime aandacht voor het privé van hoofdpersonen een groot succes.

Attachments is een nieuw tiendelig relatiedrama van Garrett met opnieuw veel debuterende acteurs en opvallend camerawerk. Attachments speelt in de dotcom-wereld van de internet-startups. Uit liefhebberij begon werkloos muzikant Mike Fisher twee jaar geleden vanuit zijn slaapkamer het webzine Seethru over popmuziek met nieuws, recensies, verwijzingen en roddels. Dertig jaar, en nog steeds op zoek naar een carrière, besluit hij daar een bedrijf van te maken. Hij vindt een financier en de strijd tussen zijn zakelijk idealisme en de harde eisen van de geldschieters vormt een belangrijke dramalijn in de serie.

Mike's website is echt op internet te bekijken, de bands waarover hij schrijft bestaan en hun muziek is in mp3-formaat te beluisteren. Voor de buitenstaander is Seethru niet te onderscheiden van een normale website. Een verklaring of een link met de tv-serie is nergens te vinden.

Seethru – `Music, wit no shit' – is nu nog vormgegeven als Mike's persoonlijke homepage. Voor vandaag staat de verbeterde versie aangekondigd die hij dankzij de investeerders heeft kunnen maken. In de loop van de serie zal de site meegroeien met het verhaal op televisie. Als het slechter gaat met Seethru, zal dat op de website zichtbaar zijn.

Voor producent Garrett was de dotcom-mania niet het uitgangspunt. Hij wilde na de twintigers van This Life iets doen met dertigers, zegt hij in een toelichting op de site van producent World Productions. ,,Want als twintiger mag je nog veelbelovend zijn, vanaf je dertigste moet je leveren.'' Hij wilde mensen portretteren die op het punt staan `de grote 3-0' te bereiken. ,,En waarom zouden ze niet werken bij een internet-startup, dat past prima bij de geest van deze tijd.''

Attachments, behalve een lekker internettig klinkende titel, zegt dus ook iets over de vastere relaties en verantwoordelijkheden die komen na de tijd van onbezorgde pret. Nu wordt het ernst, al is er door het bonte maar realistische stel mensen dat de kern vormt van Mikes jonge bedrijf, genoeg gelegenheid tot humor.

De NPS zal de serie vanaf 21 oktober op Nederland 3 uitzenden, inclusief Nederlandstalige website. De BBC heeft al een tweede reeks van 10 besteld. Het boek, On the Edge: the inside stories of Jake and Luce, verschijnt op 23 november. Een week later zijn de eerste zes afleveringen op video te koop.

Attachments, BBC2, 22.00-22.50u.

(www.seethru.co.uk en

www.world-productions.co.uk)

    • Dirk Limburg