De Schuit

Het `Big Brother-gevoel' heeft eindelijk de verste uithoek van de wereld bereikt. Sinds kort kunnen Nieuw-Zeelanders ook 24 uur per dag meeleven met het wel en wee van landgenoten.

Er zijn twee `BB'-achtige series, die enigszins afwijken van de Nederlandse succesformule. Wellicht om copyrightproblemen te omzeilen, zijn de versies hier een kruising van Big Brother en het Amerikaanse Survivor, waarin een aantal deelnemers moest zien te overleven op een onbewoond eiland.

Een van de Nieuw-Zeelandse programma's speelt zich af in een villa in Auckland met strakke trendy jonge bewoners die te zien zijn via internet.

De origineelste versie heet De Schuit en is georganiseerd door een radiostation in Wellington. Zeven vreemden moeten zeven weken doorbrengen op een schuit in de hoofdstedelijke haven. De boot is zo groot als de drijvende tuin in Amsterdam. Hier echter geen groen, maar een chemisch toilet en bouwmaterialen als zeil, palen en touw om wat privacy en bescherming tegen de natuurelementen te creëren. Bescherming tegen harde wind is een prioriteit. Wellington heet de `Windy City' te zijn en de realiteit is dat alle kandidaten elke nacht onder de sterrenhemel moeten slapen omdat de schuit te klein is en er niet genoeg zeil is. Gelukkig zijn de gebruikelijke harde lentestormen de Schuitbewoners vooralsnog bespaard gebleven.

Afgelopen weekeinde hebben de kandidaten elkaar voor het eerst ontmoet. Allen ervoeren direct een `warm familiegevoel'. Niemand is tot nu toe overboord gesprongen, maar ze moeten wekelijks onderling beslissen wie er moet vertrekken. Pas bij die zogenoemde nominatieronde zal blijken of het een doorsneefamilie is met de normale strubbelingen.