Boogert/Oremans al zeker van zilver

Kristie Boogert en Miriam Oremans hebben zich verzekerd van minimaal een zilveren medaille. De tennissters bereikten vanmorgen de finale van het vrouwendubbeltoernooi door het Wit-Russische duo Olga Barabansjikova en Natasja Zvereva in twee sets te verslaan: 6-3 en 6-2. In de eindstrijd komen de Nederlanders donderdag de Amerikaanse zusjes Williams tegen.

Het Nederlandse duo kende in de 29-jarige Zvereva een van de beste dubbelspeelsters ter wereld tegenover zich. Zij stond zelfs ooit eerste op de wereldranglijst door overwinningen in alle vier grand slams. De 20-jarige Olga Barabansjikova kwam met veel minder ervaring de baan op. ,,Bij haar konden we Zvereva een beetje uitschakelen'', zei Oremans.

De Nederlanders wonnen vandaag de eerste set met 6-3 zonder hun opslag te verliezen. Oremans hield de gehele partij haar opslag al stond zij meermalen gelijk of een breekpunt tegen. Bij het uitserveren van de wedstrijd moest Oremans drie breekpoints wegwerken. Pas op het derde matchpoint brachten Boogert en Oremans het wonder tot stand.

In de finale zijn de zusjes-Williams, die gisteren de Belgische Callens en Van Roost eenvoudig versloegen (6-4 en 6-1), de grote favoriet. Een maand geleden gingen Boogert en Oremans in de eerste ronde van het dubbeltoernooi van de US Open nog kansloos ten onder tegen Serena en Venus Williams. De Amerikaanse zusjes wonnen in slechts drie kwartier met 6-1 en 6-1. Zowel Oremans als Boogert zei toen na afloop dat de zusjes ,,gewoon te goed'' waren geweest. De zusjes Williams speelden het afgelopen zo weinig samen dat ze als koppel niet op de wereldranglijst voorkomen, maar de keren dat ze als duo optraden waren uiterst succesvol. Vorig jaar wonnen ze samen de finales van Roland Garros en de US Open en in de zomer wonnen ze de titel op Wimbledon. In New York, waar ze met een wildcard werden toegelaten, moest het duo na een blessure van Serena vroegtijdig het toernooi verlaten.

De finale van het mannenenkel gaat tussen de Duitser Tommy Haas en de Rus Jevgeni Kafelnikov. Haas versloeg vandaag in de halve eindstrijd de Zwitser Roger Federer met 6-3 en 6-2. Eerder in het toernooi schakelde Haas twee geplaatste spelers uit: de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira (14e) en de Spanjaard Alex Corretja (8e). De als vijfde geplaatste Kafelnikov rekende vandaag in twee sets (6-4 en 6-4) af met de Fransman Arnaud di Pasquale.

De Amerikaanse Monica Seles heeft de bronzen medaille in het vrowuenenkel gewonnen. Ze won met 6-1 en 6-4 van de Australische Jelena Dokic. De finale gaat tussen Venus Williams en Elena Dementieva.