Bonfire gaat in dressuur plots draven

Anky van Grunsven en haar paard Bonfire zijn vandaag niet overtuigend begonnen in de dressuur. Het 17-jarige paard ging tijdens de klassieke proef op een verkeerd moment in de draf. De achterstand van Nederland op de Duitse ploeg is nu bijna onoverbrugbaar.

,,Nee, ik ben niet tevreden'', was de uiterst korte reactie van dressuuramazone Anky van Grunsven na haar eerste rit, en weg was ze met haar Bonfire naar de stallen. In de rust van die stallen in Horsley Park verwerkte zij haar verdriet van een proef die niet alleen beter had gemoeten, maar ook had gekund.

Dressuur is een sport waarin het aankomt op de kleinste details. Achterbenen moeten blijven stuwen, het hoofd moet steeds in die mooie hoek blijven staan ten opzichte van de hals. Op clinics die Van Grunsven overal in de wereld geeft laat zij zien hoe het kan en moet.

Steevast is haar opmerking: ,,En zo eenvoudig is dressuur''. Na haar rit in het Horsley Park weet ook zij weer hoe moeilijk dressuurrijden is. ,,Na de pirouette ging ik de hoek door en was bezig de galopchangementen om de twee passen in te leiden. Slaat hij me af en valt in draf. Niet goed genoeg en bovendien verschrikkelijk jammer dat de equipe daar zo de dupe van wordt.''

De Erpse amazone had inmiddels haar hele rit op video aan zich voor bij zien trekken en wist niet waarom haar paard uit de galop was gevallen. ,,We mogen deze fouten niet maken, maar ik had het erger gevonden wanneer ik slecht had gereden.''

De Belgische Mariette Withages, die internationaal veel jureert en hier als technisch gedelegeerde van de FEI toeziet op een juist verloop van de wedstrijden, zag toch een aantal positieve punten. ,,Schitterende aanleuning en heel licht op de hand. De piaffe is van de zijkant gezien heel mooi, maar als je diezelfde opgave recht van voren ziet dan is het toch iets wiegend'', zei Withages.

Voor dit jurylid is de periode van de twee `oude meesters' waarvan Bonfire de ene en Gigolo van Isabell Werth de andere is, voorbij. ,,Het zijn natuurlijk fanstastische paarden, maar het lijkt tijd te worden voor de jeugd.''

Ellen Bontje leverde een fantastische prestatie met haar hengst Silvano N. Zij reed mogelijk de beste rit uit haar gehele carrière en staat op een voorlopige vierde plaats in het klassement. ,,Ik heb de druk er op gezet, want in de Kür op Muziek op zaterdag, wanneer de beslissing valt om de individuele medailles, mogen maar drie Nederlanders rijden en ik wil daarbij zijn'', verklaarde Bontje. De achterstand van Nederland op Duitsland is normaal gesproken te groot om in te lopen, terwijl de voorsprong van Nederland op de VS weer zo groot is dat die ook niet kan worden goedgemaakt, dus lijkt Nederland halverwege het deelnemersveld heel zeker van zilver.

Aan het einde van die eerste dag was Van Grunsven over haar eerste teleurstelling heen. ,,De achterstand op Werth is dertig punten en die kan ik goed maken. Over mijn punten hoor je mij niet, maar ik heb Bontje en Simons-de Ridder beide zien rijden en dan krijgt Bontje veel te weinig punten en De Ridder veel te veel. Daar kan ik mij over opwinden, maar dat helpt toch niet. Ik ben nog zeker niet kansloos.''