Zitplaatsen

Op 28 augustus las ik het artikel `NS weet zich geen raad met succes'. Uw aanbevelingen om een zitplaats te bemachtigen maken de weg vrij voor onbeschoft gedrag. De tweede reeks aanbevelingen waren beneden alle peil: ,,Ga niet midden voor de deur staan, want dan wordt u (terecht) naar achteren gedrongen door de uitstappende passagiers. Ga juist aan de zijkant van de deur staan en wurm uzelf ertussen als de laatste reiziger is uitgestapt, of liefst nog iets eerder.''

U schetst het bestaande beeld van passagiers die zelfs moeten vechten, om uit de trein te komen en adviseert hetzelfde gedrag om binnen te komen.

Vaak reis ik van mijn woonplaats naar het oosten. In Duitsland en Polen is men gewend de reizigers onbelemmerd uit de trein te laten stappen. Dat is zelfs het geval op stations zoals Kassel-Wilhelmhöhe, waar de drukte zeker zo erg is als op Amsterdam-Centraal.