Voorbeschouwing: dressuur landenteams

Geen tak van sport die zo voorspelbaar is als de dressuurwedstrijd voor landenteams. Dat is geen diskwalificatie, maar een constatering. Want de top der dressuurruiters is en blijft smal. Daar staat tegenover dat de schoonheid van de sport – het vinden van de juiste harmonie tussen mens en paard – veel vergoedt.

Morgen begint op Horsley Park de dressuurwedstrijd voor landenteams en nu al is zo goed als zeker dat de strijd tussen Duitsland en Nederland zal gaan, net als vier jaar geleden in Atlanta het geval was. Beide landen zijn al jaren heer en meester op het artistieke onderdeel van de paardensport, en in Sydney is dat vermoedelijk niet anders.

Nederland beschikt over een sterke troef: amazone Anky van Grunsven en Gestion Bonfire, de twee onverwoestbare boegbeelden van de Nederlandse dressuursport. Bondscoach Jürgen Köschel heeft verder gekozen voor Arjen Teeuwissen (Gestion Goliath T), Ellen Bontje (Gestion Silvano) en Coby van Baalen (Olympic Ferro). In tegenstelling tot de individuele wedstrijd bestaat de landenwedstrijd uit slechts één onderdeel: de Grand Prix, oftewel de verplichte onderdelen. Concurrentie heeft Nederland te duchten van de Duitsers. In Atlanta eindigde Nederland als tweede, achter aartsrivaal Duitsland. Boze tongen beweerden na afloop dat interne verdeeldheid – met een groep rondom Van Grunsven tegenover de groep rondom haar collega Sven Rothenburger – de ploeg parten had gespeeld in de tweestrijd met de Duitsers. Van onenigheid is deze keer geen sprake.

Gestion Bonfire is bezig aan zijn laatste toernooi. Na `Sydney' is het over met de wedstrijdsport voor de inmiddels 17-jarige hengst van Van Grunsven, het paard met wie de Brabantse amazone zo'n hecht en soepel koppel vormt, en al zovele successen heeft behaald.

Prognose: 1. Duitsland, 2. Nederland, 3. Denemarken.

Verder morgen onder meer:

Hockey (met Nederland-Pakistan)

Wielrennen (wegwedstrijd vrouwen)

Honkbal (halve finales)

Tennis (troostfinale enkelspel)

Zeilen (Soling, Laser, Europe en Star)