VdH denkt dat hij nóg harder kan

Nederland heeft het zwemtoernooi op de Spelen zaterdag afgesloten met een vierde plaats op de 4x100 meter wisselslag. Het viertal Klaas-Erik Zwering (rug), Marcel Wouda (school), Joris Keizer (vlinder) en Pieter van den Hoogenband (vrije slag) bracht het Nederlands record terug tot 3.37,53. De oude toptijd stond sinds vorig jaar op 3.39,52. Als startzwemmer verbeterde Zwering zijn eigen nationale record op de 100 meter rugslag (56,99) tot 56,83. Het goud was voor de Amerikanen, die in navolging van de vrouwen op de 4x100 wissel het wereldrecord met ruim één seconde aanscherpten, tot 3.33,73. Australië (3.35,27) won het zilver, voor de Duitsers (3.35,88). Van den Hoogenband keek na afloop tevreden terug op het toernooi waar hij twee gouden medailles (100 en 200 vrij) en twee bronzen (50 vrij en de 200 vrij estafette) plak won.

Teleurgesteld dat je ditmaal buiten de prijzen valt?

,,Meer zat er niet in. We hebben vandaag naar vermogen gepresteerd. Klaas (Zwering, red.) heeft zijn best gedaan, maar op de rug moeten we te veel terrein prijsgeven. Weer een medaille was teveel van het goede geweest. Ik heb gedaan wat ik kon, maar had in het laatste stuk twee misperen en de pech dat ik tegen de golven van de Australiërs op moest beuken.''

Besef je wat je teweeg hebt gebracht?

,,De komende dagen zal ik wel uit mijn trance komen. Na vanavond ga ik nadenken over wat er de afgelopen dagen allemaal gebeurd is. Kranten heb ik niet gezien. Vanuit Nederland heb ik begrepen dat het daar een dolle boel is. Ik laat het allemaal op me afkomen.''

Overweeg je na twee gouden medailles je carrière te beëindigen?

,,Veel mooier kan het niet worden, met twee gouden medailles en twee wereldrecords. Maar het punt is dat ik nog niet het gevoel heb dat dit het einde is. Ik weet niet waar mijn grenzen liggen, maar ik denk dat ik nog veel harder kan zwemmen. Ik ben pas 22 en heb er nog vreselijk veel zin in. Bovendien zijn er nog voldoende doelen. Wereldkampioen worden bijvoorbeeld. En misschien pak ik de vlinderslag er wel bij. Een prachtig nummer.''