`Vaker autoloze zondag'

Als binnenkort blijkt dat de Amsterdammers positief zijn over de gisteren gehouden autoloze zondag in de hoofdstad, moet die veel vaker worden georganiseerd.

Dat vindt de verantwoordelijke wethouder Köhler (Verkeer). ,,Het mooiste zou dan eens per maand zijn.''

De wethouder benadrukt dat dit nog geen officieel voorstel is. ,,Maar wat mij betreft zou dit een mooie frequentie zijn.'' Voorwaarde is volgens Köhler wel dat de Amsterdammers dat idee ruim moeten dragen. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Köhler verwacht dat dit het geval zal zijn. ,,Het is zondag gewoon druk in de stad. Dat betekent dat we goed bereikbaar zijn. Er zijn veel meer fietsers en voetgangers dan normaal. De mensen lijken zeer tevreden.''

Bij de landelijke opening van de autoloze zondag in Utrecht hebben Kamerleden van D66, GroenLinks en de SP gisteren aangekondigd een gezamenlijk voorstel te zullen doen. Daarin pleiten ze voor de steun van de Nederlandse regering voor een autovrije dag op 22 september 2001.

In totaal hebben gisteren negentig Nederlandse gemeenten meegedaan aan de autoloze zondag.