Toiletten gespoeld met regenwater

Greenpeace ijvert in Sydney voor `Groene Spelen'. Vandaag kwamen sporters uit Nederland bij de milieu-organisatie op bezoek.

De Rainbow Warrior, het schip van milieuorganisatie Greenpeace, ligt al sinds 1 september in Sydney. Vandaag waren er voor het eerst olympische sporters op de boot, uit Nederland en Denemarken. De voorzitter van NOC*NSF, Hans Blankert, wenste de vertegenwoordigers van Greenpeace sterkte voor de volgende Olympische Spelen in Athene. ,,Dat wordt een hard gevecht'', voorspelde Blankert. ,,Want Griekenland en het milieu zijn geen goede combinatie.''

Blankert vond dat `Sydney' als eerste olympische organisator het recht van `Groene Spelen' te spreken. De mensen van Greenpeace zijn gematigd tevreden over het milieubewuste karakter van het evenement. ,,Er zijn grote overwinningen geboekt en grote nederlagen geleden'', zei een woordvoerster.

Blij is Greenpeace onder meer met het gebruik van zonne-energie in het olympisch gebied en het feit dat de toeschouwers alleen met openbaar vervoer naar de wedstrijden kunnen komen. Een van de grootste `missers' is volgens de organisatie het niet schoonmaken van een gebied dat sterk vervuild is met chemisch afval, op nog geen 2,5 kilometer van het olympische park. Dat was wel beloofd. Ook worden de belangrijke mensen in Sydney rondgereden in auto's die op benzine rijden in plaats van het schonere gas.

Greenpeace kenden de organisatie van de Spelen al eerder symbolisch een bronzen medaille toe voor zijn milieubeleid. ,,En dat is een geweldige prestatie'', vond Peter Mullins, directeur van Greenpeace Australia Pacific. ,,Beter dan we hadden verwacht. Het was bijna onmogelijk om goud te winnen. Daar is het nog te vroeg voor.'' Greenpeace wees SOCOG, het organisatiecomité van Sydney 2000, tijdens de voorbereidingen op de Spelen voortdurend op milieuzaken. Dat zorgde soms voor wrijvingen.

Greenpeace heeft `spelregels' opgesteld waaraan voor volgende Olympische Spelen. Het IOC heeft toegezegd de organisatoren daar aan te zullen houden. Voor Athene geldt dat in 2004 nog niet. Andrea van de Graaf, vertegenwoordigster van Greenpeace International in Amsterdam, deelt de bezorgdheid van Blankert. ,,We hebben niet zo veel hoop dat het in Athene goed zal gaan.''

De olympische sporters werden vandaag met applaus door de aanwezigen op de Rainbow Warrior verwelkomd. ,,Jullie zijn de mensen die het beste onze boodschap kunnen uitdragen'', kregen ze tijdens de welkomsttoespraak te horen. Samen met vijf waterpolosters en drie wielrenners had judoka Ben Sonnemans aan de uitnodiging van Van de Graaf gehoor gegeven. Hij heeft bewondering voor de acties van de mensen van Greenpeace. ,,Ze schudden de wereld soms even flink wakker.''

Sonnemans heeft tot zijn vreugde gemerkt dat in het olympisch dorp het toilet met regenwater wordt doorgespoeld en dat het afval moet worden gescheiden. ,,Een kleine moeite, zelfs als je vlak voor een wedstrijd staat.'' Hij had geen andere judoka's naar het schip kunnen meekrijgen. ,,Ze sliepen nog toen ik wegging.''