Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de Nederlandse marechaussee Kees Lit die in 1998 voor de VN in Bosnië zat. Hij startte een hulpproject voor gehandicapte kinderen in Bosnië waarmee hij momenteel zestig meervoudig gehandicapte kinderen van medicijnen voorziet waarover ze anders in het kapot geschoten voormalig Joegoslavië nooit hadden kunnen beschikken. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Mensen proberen nog steeds aan boord van vrachtauto's op illegale wijze Engeland te bereiken, zo ontdekte Netwerk. Verslag van een tocht met een transportbedrijf van België naar Engeland. Op de parkeerplaats bij de veerboot proberen tientallen illegalen aan boord te gaan van de wachtende vrachtwagens. Ned.1, 20.29-21.00u.

Nova. Aandacht voor de verkiezingen in het voormalig Joegoslavië waar zowel Miloševic als oppositieleider Vojislav Kostunica de overwinning claimen. Beide partijen vierden gisteravond overwinningsfeesten. Verwacht wordt dat het tellen van de stemmen nog twee weken in beslag zal nemen. Ondertussen groeit de onrust in de regio. Ned.3, 22.30-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Discovery today supplement: Hidden temples. Populair-wetenschappelijk magazine. Radarbeelden van de NASA hebben aangetoond dat zich in dichte oerwouden van Cambodja een aantal nog onbekende Khmer-tempelcomplexen bevindt. Discovery, 19.30-20.00u.

NPS doc: De 900 vrouwen van St. Gabriël. De laatste jaren is de vrouwelijke populatie in Amerikaanse gevangenissen enorm toegenomen. In de zuidelijke moerasgebieden van Louisiana is in 1977 een gevangenis gebouwd met plaats voor 900 uitsluitend vrouwelijke gevangenen. Deze gevangenis barst bijna uit zijn voegen. De misdaden die de vrouwen begaan hebben, variëren van diefstal en afpersing tot moord. Death Row is overbezet. De documentairemakers kregen toestemming de gevangenen negen maanden te volgen. Ned.3, 20.23-22.00u.

Louis Theroux Weird Weekends. Begin van een nieuwe reeks waarin verslaggever Louis Theroux opzoek gaat naar opmerkelijke subculturen en met onbevangen blik deelneemt aan hun activiteiten. Vanvond laat hij zich in Las Vegas hypnotiseren. BBC2, 22.00-22.50u.

Panorama. Reportageserie. Onderzoek naar een controversieel biologisch wapen waarmee de gewassen die verbouwd worden voor de productie van drugs wereldwijd vernietigd kunnen worden. BBC1, 23.00-23.40u.

Extreme lives. Reportageserie. Adrian Nicholas probeert het wereldrecord `langste vrije val' te breken en gebruikt daarbij een speciaal `vleugelpak' waarmee hij zegt te kunnen vliegen. BBC1, 23.40-0.20u.

KUNST

Op Afstand. Michaël Zeeman in gesprek met Philip Roth. Dertig jaar geleden werd de Amerikaanse schrijver Philip Roth wereldberoemd met de in die tijd als `scandaleus' gekwalificeerde roman Portnoy's Complaint. Het boek geldt als een van de monumenten van de jaren zestig, niet in het minst door de seksuele vrijmoedigheid. Recent verscheen van de schrijver het boek The Human Stain, het laatste deel van een trilogie over het naoorlogse Amerika waarvan American Pastoral en I married a Communist de voorafgaande delen waren. Zie ook TV-Vooraf. Ned.3, 23.10-0.40u.

SPORT

Olympische Spelen. In de nachtuitzending op Nederland 2: van 05.23-06.25u: rechtstreeks verslag van de waterpolowedstrijd Griekenland-Nederland (mannen) en aansluitend een rechtstreeks verslag van de hockeywedstrijd Nederland-Pakistan (mannen). Verder: paardensport (dressuur), wielrennen (wegkoers vrouwen), tennis (halve finales) en turnen.

AMUSEMENT

Seinfeld. Amerikaanse comedyserie. Terwijl Jerry onderweg is naar de exclusieve Diplomat's club in de luchthaven voor een afspraak met het supermodel Bridgette, besluit Elaine niet langer voor Mr. Pitt te werken. VRT, 23.55-0.17u. (houd rekening met later uitzendtijdstip ).

TV FILM

She led two lives. Amerikaanse dramafilm uit 1994 van Bill Corcoran. Rebecca is zeven jaar getrouwd wanneer ze verliefd wordt op haar collega Mike. Ze vertelt niet dat ze gehuwd is en stort zich in een dubbelleven. Alles gaat goed totdat Mike zegt dat hun ongehuwde staat niet genoeg is voor hem en Jeffrey het bedrog ontdekt. Net5, 20.30-22.10u.

FILMS

.Missing (Constantin Costa-Gavras, 1982, VS). Veelgeprezen, met Gouden Palm bekroonde, politieke boodschap, effectief verpakt in even emotioneel als retorisch drama. Conservatieve Amerikaan Jack Lemmon gaat, samen met schoondochter Sissy Spacek, in het Chili van vlak na de val van Allende op zoek naar zijn `verdwenen' zoon en raakt van lieverlede overtuigd van de betrokkenheid van hypocriet Amerika. RTL5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Kiss or Kill (Bill Bennett, 1997, Australië). Stijlvolle misdaad-road movie met film noir-inslag. Criminele geliefden Matt Day en Frances O'Connor vormen een moderne tegenhanger van Bonnie en Clyde. Tijdens hun vlucht groeit hun wederzijdse wantrouwen. ZDF, 22.15-23.45u., nagesynchroniseerd.

.Monsieur Verdoux (Charles Chaplin, 1947, VS). Sardonische, pikzwarte `comedy of murders', geïnspireerd op de in 1922 onthoofde vrouwenmoordenaar Henri Désiré Landru. Chaplin als onberispelijke Franse bankemployé die rijke weduwen huwt en vermoordt om met de erfenissen zijn invalide vrouw te onderhouden. In de rechtszaal haalt de beheerste moordenaar fel uit naar de misdadige maatschappij. Morgen, BBC2, 11.50-13.50u., zwart-wit.

The Ladies' Man (Jerry Lewis, 1961, VS). Gemiddelde Lewis-komedie met de grapjas als onhandige klusjesman in een door Helen Traubel bestierd Hollywoods pension voor beginnende actrices. Morgen, SBS6, 15.10-16.50u., onderbroken door reclame.