Richard Witschge voelt maatregel als `dolkstoot in rug'

Een poging tot een verzoeningsgesprek tussen Ajax-trainer Co Adriaanse en Richard Witschge heeft zaterdag nog weinig opgeleverd. Beiden hebben elkaar even op het trainingsveld gesproken. Rob Jansen, zaakwaarnemer van Witschge, heeft geprobeerd te bemiddelen.

Witschge werd voor het duel met RBC uit de selectie gezet omdat hij volgens de eigenzinnige coach te weinig trainingsarbeid had verricht. In dat duel werd ook Winter buiten de ploeg gelaten. Maar hij zat nog op de bank en mocht even invallen. Witschge moest de wedstrijd vanaf de tribune volgen. ,,Dat voelde als een dolksteek in mijn rug'', bromt Witschge.

Bij Adriaanse bestond het vermoeden dat Witschge de kantjes eraf loopt en een blessure zou voorwenden. Daarop moest de speler donderdag apart trainen met hersteltrainer Leo van Veen. Witschge kreeg een felle woordenwisseling met Adriaanse in het bijzijn van de spelersgroep.

,,Richard is er doodziek van'', zegt Jansen. ,,Ook voor hem kwam het als een verrassing dat hij niet bij de selectie zat. Maar het gaat er nu om dat dit niet escaleert. Conflicten moet je oplossen, binnenskamers.'' Jansen ontkent overigens dat er interesse is voor Witschge van het Italiaanse Fiorentina. Dit werd in verband gebracht met het passeren van de middenvelder.

Witschge zelf zegt ,,teleurgesteld te zijn'', en bovendien voelt hij zich ,,gepiepeld''. Hij was drie weken geleden nog international (voor de wedstrijd tegen Ierland). ,,Ik ben goed bezig en als ik de kantjes eraf zou lopen, zou ik niet zo boos zijn geweest. Dinsdag kreeg ik last van mijn hamstrings, waardoor ik in totaal twee trainingen heb gemist. Nog een stuk of zes spelers hadden last van kwaaltjes en die konden ook niet voluit trainen. Ik heb me laten behandelen, maar dat had hij niet gehoord. Dat is niet mijn probleem natuurlijk, alleen moet hij niet denken dat ik een blessure simuleer. Ik train altijd en doe altijd mijn best, daarom kwam het tot een woordenwisseling met hem.''

Het gesprek met Adriaanse was van korte duur, vertelt Witschge. ,,We hebben even gesproken op het trainingsveld. Ik ga er vanuit dat ik donderdag voor de UEFA Cup tegen Gent weer bij de ploeg zit. Hoewel, dat dacht ik ook voor de wedstrijd tegen RBC.''

Co Adriaanse wil voorlopig niet reageren. De coach was vrijdagavond onverbiddelijk in zijn oordeel.