Ranglijst van de eredivisie uit het lood

De situatie op de ranglijst van de eredivisie wordt steeds chaotischer. Het aantal gespeelde wedstrijden varieert van drie tot zeven. Vitesse en NAC voeren de vertekende ranglijst aan.

Feyenoord heeft als enige club nog de maximale score, maar uit drie wedstrijden. Het elftal van trainer Van Marwijk kwam nog zo weinig in actie omdat competitieleider Van Rhee voor het seizoen rekening heeft gehouden met deelname aan de Champions League op de dinsdagen. Op zaterdag kan Feyenoord enkele weken geen thuiswedstrijden afwerken vanwege activiteiten in De Kuip.

Vitesse bleef aan kop door een 4-1 zege bij Fortuna Sittard. Amoah (2x), Peeters en Sikora verhoogden het aantal tegendoelpunten van doelman Ruud Hesp. De van Barcelona overgekomen keeper is na vijf duels bij de Limburgse hekkensluiter alweer vijftien keer gepasseerd.

Trainer Duut denkt van Fortuna de tijd te krijgen om punten te halen. ,,Daar ga ik tenminste van uit. Duidelijk is dat deze smalle selectie niet al te veel blessures kan verdragen. Vooraf was ik daar al bang voor. Nu is het zaak niet te wachten tot de winterstop, maar direct op zoek te gaan naar versterking. Grote namen zijn te duur voor Fortuna. De club moet inventief zijn in de groep spelers daar net onder.''

Uitgerekend Amoah leidde de nederlaag van zijn voormalige club Fortuna Sittard. De Ghanees, teruggehaald naar Arnhem, maakte na 21 minuten na aangeven van Diarra 1-0. Daarna ging alles verkeerd bij de thuisclub. En alles lukte bij Vitesse. Via Sikora, Peeters en opnieuw Amoah kwam Vitesse voor rust op 4-0. In de tweede helft probeerde Fortuna Sittard iets terug te doen, maar verder dan een doelpunt van Roest liet Vitesse het niet komen.

FC Utrecht en FC Twente nestelden zich met overwinningen in de middenmoot van de eredivisie. FC Utrecht keek bij FC Groningen al na drie minuten door de zesde competitietreffer van Drent tegen een achterstand aan. De promovendus verzuimde vervolgens meer afstand te nemen waarna Zwaanswijk, Van den Bergh en Cluscevic de tweede zege van het seizoen veilig stelden.

FC Twente was te sterk voor De Graafschap dat door een rode kaart van Redeker al na 37 minuten met tien man kwam te spelen. Vennegoor of Hesselink en De Witte zorgden voor de 2-0 ruststand en verdediger Bot scoorde na de hervatting in eigen doel. Turpijn kon in de slotfase nog iets terug doen: 3-1.

NEC en RKC vergaten dat voetbal bedoeld is als amusementswaarde. In een wedstrijd vol fouten en zonder hoogtepunten bleef het 0-0. Belangrijkste nieuws in Waalwijk was de terugkeer van Petrovic op het oude nest. RKC ziet in de Joegoslavische middenvelder de ideale opvolger voor zijn landgenoot Govedarica die wegens een gescheurde kruisband dit seizoen niet meer in actie komt.

Petrovic heeft overeenstemming bereikt over een contract tot de zomer van 2002. Hij speelde de afgelopen twee seizoenen voor Urawa Reds Diamonds in Japan. Daarvoor was de middenvelder actief voor PSV, RKC en FC Den Bosch. Petrovic moest vandaag nog wel een medische test ondergaan.

Sparta is door naar de tweede ronde van het nationale bekertoernooi. De Rotterdamse eredivisieclub versloeg zaterdagavond op Spangen eerstedivisieclub Volendam met 3-1. Volendam kwam door een doelpunt van Rose op een 1-0 voorsprong. Nog voor rust hielpen topscorer Elkhattabi en Langerak de thuisploeg aan een 2-1 voorsprong. In de slotminuten maakte Marbus 3-1 voor Sparta.