Politie: bij blokkades strenger

De politie zal strenger optreden tegen blokkades op de weg. Na het gedoogbeleid van de afgelopen weken worden opwerpers van blokkades nu op de bon geslingerd voor stilstaan op de openbare weg. Volgens de politie kan dit oplopen tot een boete van enige honderden guldens.

Dit harde beleid geldt niet voor grote blokkades, zo zegt een woordvoerder van het het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). In die gevallen wordt overlegd met de actievoerders. Zolang zij zich aan de afspraken houden, worden zij niet bekeurd. Die afspraken houden meestal in dat ten minste één rijstrook vrijgehouden moet worden, hulpverlenende diensten altijd langs de blokkade mogen en de actie maar kort duurt.

Woordvoerder John Bennink van de KLPD denkt dat er de afgelopen weken ,,zeker honderd'' blokkades op de Nederlandse snelwegen werden opgeworpen. Nadat het kabinet de transportsector compensatie aanbood voor de hoge dieselprijs, bleven allerlei kleinere groeperingen de blokkade gebruiken als middel om uiting te geven aan hun ongenoegen over de brandstofprijzen. ,,Bij de grote blokkades met vrachtwagens konden we niets doen'', zegt Bennink. Die wegversperringen waren volgens hem te massaal en werden gesteund door een groot deel van de bevolking. Bennink: ,,De meerderheid heeft de macht. Daar begin je als politieman niets tegen.''

Nu de grote blokkades voorbij zijn, zetten kleinere groeperingen zoals taxichauffeurs, rijschoolhouders en politieke splinterpartijen de weg af. Vorige week blokkeerden rijschoolhouders korte tijd de A16 nabij Dordrecht. Dit wordt de politie teveel. ,,Iedereen die iets duidelijk wil maken, staat nu stil op de weg. Wij willen de indruk wegnemen dat een goede smoes genoeg is om ongeoorloofd een blokkade op te werpen'', zegt Bennink. ,,Het mag geen trend worden.''

Marja Marjenburgh van rijschool Correct gaat morgenmiddag met tientallen andere Rotterdamse rijschoolhouders delen van de A13 en de A20 afzetten om zo tegen de hoge dieselprijs te protesteren. Volgens Marjenburgh leidt die prijs tot hoge lesgelden en een afname van het aantal cursisten.