Ongemak

Ik heb een eersteklaskaartje naar Hilversum. In Weesp ga ik alvast in de tweedeklas zitten, om straks in Hilversum-Noord op de goede hoogte uit te komen. Een conducteur schommelt me door het gangpad tegemoet en ik besluit grappig te doen. ,,Ik mag hier eigenlijk niet zitten'', zeg ik, terwijl ik het eersteklaskaartje overhandig.

Dan zie ik dat er al stempels op staan. Maar ik ben nog helemaal niet gecontroleerd, het moet een oud kaartje zijn. Ik heb geen kaartje! Vergeten te kopen. Mijn gezicht gloeit. Ik stotter: ,,Ik, ik...'' De conducteur stempelt het verlopen kaartje ongezien af en glimlacht. ,,Volgende keer beter'', zegt hij, terwijl hij het kaartje en een ander stuk papier aanreikt. In mijn zwetende hand zit een bon. `Alstublieft, een gratis kopje koffie of thee voor het ongemak', staat erop.

's Avonds koop ik een kaartje voor de terugweg. Als de conducteur het bij Diemen aanpakt, zie ik dat ik per ongeluk een retour heb genomen.

    • Janneke Vonkeman