Olie op de golven en allemaal een sterke munt (3)

Naar verwachting 15.000 mensen demonstreren morgen in Praag tegen het IMF en de Wereldbank. Praag, dat volgens president Havel de stad van de dialoog moet zijn, kreeg dit weekeinde een voorproefje.

,,Smash the IMF, smash, smash, smash!'', roept een opgewonden stem door een megafoon. De yell wordt door een handjevol demonstranten overgenomen. Ook de `Internationale' en het `Bandera Rossa' klinken wat iel als zo'n duizend anti-globalisten de binnenstad van Praag bereiken. Politieagenten met platte pet staan ontspannen voor de blinkende winkelruiten van internationale concerns als hamburgerkoning McDonald's en het Britse Marks & Spencer. Benetton heeft de winkelruit dichtgetimmerd. De rest denkt kennelijk dat het allemaal wel zal meevallen.

,,Hoeveel demonstranten er deze zondagmiddag op de been zijn?''. Een vriendelijke agent speelt voor Manuel uit Fawlty Towers: ,,I know nothing, I am from Moravia!''. De politie houdt zich op de achtergrond. Zelfs als vier extreem-rechtse groeperingen in Letná park hun eigen anti-globaliserings-demonstratie houden.

De extreem-rechtse betogers roepen `Sieg Heil' in het Tsjechisch en schelden op buitenlanders en op het `rode vuil' uit heel Europa dat Praag overspoelt. Het zijn er nauwelijks honderd. In de bosjes van het park wacht speciale oproerpolitie. Hun uitrusting is fonkelnieuw, speciaal aangeschaft voor de halfjaarvergadering van het IMF.

In Letná blijven rellen uit. Als de rechtse skinheads op het hoofdstation van Praag de trein terug willen nemen naar hun provinciestad worden ze te grazen genomen door een groepje anarchisten. Er vallen vier lichtgewonden. ,,Het is onze plicht om te voorkomen dat de skins hier op straat lopen'', verklaart de anarchistische leider Kenský later. Het heeft allemaal weinig met het IMF te maken. Zowel de anarchisten als de skinheads zijn tégen.

Intussen probeert president Havel op de burcht van Praag voor- en tegenstanders van het IMF en de Wereldbank met elkaar in gesprek te brengen. Praag moet de stad van de dialoog zijn, vindt Havel. Zijn gesprekspartners praten anderhalf uur langs elkaar heen. Horst Köhler (IMF) en James Wolfensohn (Wereldbank) rechtvaardigen het bestaan van hun internationale financiële organisaties, verschillende activisten eisen opheffing. Het gezelschap ontspant pas als president Havel de deelnemers in zijn tuin een drankje aanbiedt.

De twee Finse studenten Mira en Kim zijn helemaal per bus uit het hoge noorden gekomen om in Praag hun afschuw te tonen over de `schadelijke praktijken' van het IMF in de Derde Wereld. Ze zijn de voorhoede. Vandaag komen er nog een paar honderd Finnen. De trein van de Italiaans anarchisten `Ya Basta' rolt met bijna 1.000 activisten midden in de nacht de stad binnen. De trein werd urenlang tegengehouden aan de grens. Vier activisten stonden op een zwarte lijst die werd opgesteld na de gewelddadigheden in Seattle vorig jaar. De anti-globalisten worden in de gaten gehouden.

Inpeg, de overkoepelende organisatie van anti-globalisten, hoopt morgen nog steeds ten minste 15.000 man op de been te brengen. Ze zullen het congrescentrum waar de jaarvergadering van het IMF wordt gehouden van de buitenwereld afgrendelen. Het moet het hoogtepunt worden van alle manifestaties tegen globalisering. Maar de zorg is af te lezen op de gezichten van de organisatoren. Er zijn nog lang niet genoeg activisten in Praag om dat te bereiken. Er wordt gedacht aan alternatieve plannen. Ruim tien jaar na de val van het communisme wil het met de moderne klassenstrijd niet echt meer lukken in de Tsjechische republiek.