Nederlanders bezorgen Barcelona herstel

Nederlanders speelden de hoofdrol bij de revanche van FC Barcelona in de Spaanse competitie na de nederlagen tegen Athletic de Bilbao en Besiktas. Dankzij doelpunten van Kluivert en Overmars won de Catalaanse ploeg voor eigen publiek met 3-1 van Racing Santander. Kluivert scoorde twee keer, Overmars nam in de laatste minuut de derde treffer voor zijn rekening. Barcelona kwam daardoor op zes punten uit drie duels en bezet voorlopig de vierde plaats.

Voor Frank de Boer kreeg de wedstrijd een vervelend slot. De verdediger had net na de tegengoal van Espina al geel ontvangen, maar zag drie minuten voor het einde opnieuw de gele kaart. Zodoende mist de Nederlander in elk geval de komende wedstrijd. Komend weekeinde treedt Barcelona aan tegen regerend kampioen Deportivo la Coruña.

,,Ongelooflijk,'' noemde De Boer zijn verwijdering. ,,Ik heb de hele wedstrijd misschien twee overtredingen gemaakt en dan dit. Het waren ook nog hele onschuldige overtredingen. Beide keren probeerde ik de bal te spelen.''

Broer Ronald de Boer heeft op opmerkelijke wijze de supporters van FC Barcelona bedankt. Dat deed de huidige speler van Glasgow Rangers in een grote advertentie in het sportblad El Mundo Deportivo.

Real Madrid won thuis met 4-1 van Athletic Bilbao. Guti (2), Roberto Carlos en Munitis zorgden voor de treffers van de Koninklijke. Valencia, in de Champions League één van de tegenstander van Heerenveen, versloeg Numancia met 3-0. Leider Celta was met 1-0 te sterk voor Espanyol.

De koplopers Manchester United en Leicester City hebben beide punten verspeeld in de Premier League. United gaf op Old Trafford een voorsprong van 3-1 tegen Chelsea (3-3) uit handen en Leicester verzuimde een dag later alleen aan de leiding te komen. Het bleef thuis tegen Everton 1-1, met doelpunten van Akinbiyi voor Leicester en Unsworth voor de gastploeg. De naaste achtervolgers Arsenal en Liverpool speelden eveneens gelijk. Bergkamp scoorde voor de Gunners.

In Manchester bleef het duel tussen Stam van United en spits Hasselbaink van Chelsea uit. Stam kampt met een chronische achillespeesblessure en wordt zaterdag geopereerd. Hij is zeker drie maanden uitgeschakeld. De robuuste centrumverdediger werd tegen Chelsea (3-3) node gemist. United speelt morgen tegen PSV in de Champions League.

Ook doelman Fabian Barthez is nog steeds geblesseerd aan de rug. Raimond van der Gouw verving hem opnieuw, maar de Nederlander blunderde bij één van de drie tegengoals. Na acht minuten opende Hasselbaink de score voor Chelsea. De voorsprong voor het team van de nieuwe coach Claudio Ranieri was niet van lange duur. Nog voor de rust leek Manchester United met doelpunten van Scholes, Sheringham en Beckham weer orde op zaken te hebben gesteld.

De Noor Tore Andre Flo profiteerde echter kort voor rust van een flater van Van der Gouw, die een kopbal van de Noor knullig door zijn handen liet gaan. In de tweede helft bezorgde opnieuw Flo de ploeg van Ferguson een slechte dag.

Dennis Bergkamp is nog steeds van grote waarde voor Arsenal. Door een doelpunt van de Nederlander, de laatste tijd vooral bankzitter, pakte de Londense club toch nog een punt bij Ipswich Town. Nadat de thuisploeg vlak voor rust door Marcus Stewart verrassend op voorsprong was gekomen, maakte Bergkamp zes minuten voor tijd de gelijkmaker (1-1).

Juventus is in de derde ronde van de strijd om de nationale beker van Italië uitgeschakeld. De Oude Dame verloor dit weekeinde op eigen veld van Brescia, 2-1. De eerste wedstrijd was in 0-0 geëindigd. AC Milan verloor eveneens thuis, met 1-0 van Torino. Desondanks ging de club door, aangezien het eerder met 3-1 had gewonnen. Na uit te hebben gelijkgespeeld (1-1) haalde Parma op eigen veld met 5-1 fors uit tegen Venezia.

Michael Mols raakt bij Glasgow Rangers stilaan weer in vorm na zijn ernstige knieblessure. Hij bezorgde de landskampioen de zege bij Motherwell (1-0). Koploper en aartsrivaal Celtic maakte geen fout thuis tegen Dundee FC. Het werd 1-0 door Petrov in de 61ste minuut. Celtic heeft vijf punten voorsprong op de ploeg van Advocaat.

Mols maakte op 9 september zijn rentree na tien maanden afwezigheid. Hij speelde tegen Motherwell slechts één helft, maar dat was genoeg om Rangers aan de winst te helpen. Hij passeerde in de veertiende minuut doelman Andy Goram, die kansloos was op zijn van richting veranderde schot. Motherwell, dat nog maar één zege behaalde dit seizoen, geloofde daarna niet meer in een beter resultaat. Rangers kon zich derhalve sparen voor het duel tegen Galatasary, woensdag in de Champions League.

Club Brugge heeft met groots machtvertoon zijn koppositie verstevigd in de Belgische competitie. De lijstaanvoerder handhaafde zich gisteren via een 6-0 zege op Harelbeke de voorsprong van twee punten op naaste belager Anderlecht. De tegenstander van PSV in de Champions League toonde zich vrijdag al te sterk voor Lierse: 5-2.

AA Gent, tegenstander van Ajax in de UEFA Cup, verloor zaterdagavond in een krankzinnige wedstrijd met 4-3 bij Charleroi. De Gentenaren maakten een 3-0 achterstand ongedaan, maar Brogno zorgde er ver in blessuretijd voor dat de inhaalrace niets opleverde.