Montesinos ontkomt naar Panama

De voormalige chef van de Peruaanse inlichtingendienst Vladimiro Montesinos is zaterdagnacht ontkomen naar de centraal-Amerikaanse staat Panama. Of hij daar welkom is, staat niet vast.

Na een aanvankelijke weigering besloot Panama Montesinos toch toe te laten. Zaterdagnacht landde de inlichtingchef met een straalvliegtuig van de Peruaanse luchtmacht op het vliegveld van Panama. Vandaag zou de regering van dat land beslissen of de spion in Panama politiek asiel krijgt, of door moet reizen naar een ander land. Het was de Peruaanse president Fujimori zelf die om `politiek asiel' voor zijn van omkoping beschuldigde rechterhand had gevraagd. Hiermee komt een einde aan een elf dagen van spanning en onzekerheid in Peru die begon met het uitlekken van een videoband waarop te zien was hoe Montesinos een lid van de oppositie in het congres omkoopt. Montesinos dook vervolgens onder, terwijl Fujimori vervroegde verkiezingen aankondigde waaraan hijzelf niet zou deelnemen. Geruchten van een mogelijke militaire coup deden de ronde in Lima.

Volgens de Panamese krant La Prensa vervulde het Peruaanse verzoek president Mireya Moscoso vrijdag met `walging'. Panama zou er geen zin meer in hebben de `vuilstortplaats' van afgedankte Latijns-Amerikaanse machthebbers te zijn. Verder voelt Panama er weinig voor zich er voor te lenen Montesinos zijn straf te laten ontlopen.

Zaterdagavond ging president Moscoso echter toch de knieën. Verschillende Latijns-Amerikaanse presidenten, en ook de voorzitter van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bombardeerden haar de hele dag met de boodschap dat Montesinos anders een militaire coup in Peru zou plegen.

Volgens de geruchten in Lima staat de top van het leger achter Montesinos, en gaan onderhandelingen over waarborgen voor straffeloosheid nog steeds door. ,,Hoge officieren vrezen dat hun betrokkenheid bij corruptie wordt aangepakt, en dat er gerechtelijke stappen volgen wegens schending van de mensenrechten'', zegt politiek analist Fernando Tuesta. Montesinos, zelf voormalig legerkapitein, gebruikte doodseskaders en martelkamers van het leger.

Intussen is de oppositie in Peru woedend over de medewerking van de regering aan de ontsnapping van Montesinos. Ze willen dat Panama geen politiek asiel verleent, en eisen de uitlevering van de ex-chef van de geheime dienst. Toch heerst er ook opluchting over het verdwijnen van de `Raspoetin' achter het regime van Fujimori. ,,Hij is weg'', juichten de koppen de onafhankelijke kranten gisteren.

Ook in Washington zorgde Montesinos dit weekend voor commotie. The Washington Post meldde zaterdag dat de Montesinos tot vier maanden geleden nog medewerker was van de CIA.