Militaire toenadering op Koreaans schiereiland

Op het Zuid-Koreaanse eiland Cheju zijn vandaag voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gesprekken begonnen over vermindering van de militaire spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Na afloop van de eerste ontmoeting tussen de ministers van Defensie uit beide landen, werd een verklaring uitgegeven waarin beide partijen beloven militair steun te geven aan het deze zomer op gang gekomen streven naar wederzijdse toenadering.

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog steeds in staat van oorlog met elkaar; de Koreaanse oorlog werd in 1953 afgesloten met een wapenstilstand. De gesprekken tussen de Noord-Koreaanse minister van Defensie, Kim Il-chol, en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Cho Seong-Tae zijn een vervolg op de historische ontmoeting tussen de leiders van beide landen, afgelopen juni in Pyongyang. Gisteren arriveerde de Noord-Koreaanse minister op Zuid-Koreaanse bodem via de grensplaats Panmunjom. Ook voor morgen zijn onderhandelingen voorzien. Er wordt onder andere gesproken over het ruimen van mijnen in het grensgebied ten behoeve van de aanleg van een spoorlijn.