Man in arrest na belagen leider Vlaams Blok

De Amsterdamse politie heeft één van de twee `antifascisten' vrijgelaten die zondag zijn aangehouden voor mishandeling en vernieling bij het optreden van Filip Dewinter, leider van het Vlaams Blok, in het tv-programma Buitenhof. De tweede verdachte wordt nog verhoord.

Hans Maarten van den Brink, hoofdredacteur VPRO-tv, vindt achteraf dat de politie-inlichtingendienst (PID) ten onrechte niet is ingelicht over de komst van Dewinter. ,,Maar het stond wel in alle kranten aangekondigd'', aldus Van den Brink.

In Buitenhof zouden Dewinter en Tweede-Kamerlid H.Kamp (VVD) door presentator Peter van Ingen worden geïnterviewd over het vreemdelingenbeleid. Aanleiding was onder meer de voorspelde doorbraak van de extreem-rechtse beweging bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in België.

Twee leden van `de Amsterdamse Anti-Fascisten', gooiden in de studio chocoladevla over Dewinter en eisten zijn vertrek. ,,Filip Dewinter is momenteel één van de gevaarlijkste neo-fascisten in Europa'', aldus de actiegroep. Het geeft volgens haar geen pas ,,om zo iemand propagandapraatjes in de ether te laten strooien''. Buiten de studio stak een groepje van tien demonstranten, sommigen volgens een woordvoerder van de politie bewapend met ijzeren staven, vuurwerk af. Ze sloegen ook de voorruit van Dewinters auto kapot. Burgemeester Patijn liet boos weten dat de VPRO tekortgeschoten is in haar verantwoordelijkheid: ,,De politie had moeten worden ingelicht, nu heeft Dewinter maximaal publiciteit weten te halen'', aldus Patijn. Politiewoordvoerder Wilting noemt het ,,vervelend dat we niet zijn ingeseind''. Nu moesten volgens hem ,,overal agenten in gewoon uniform vandaan worden gehaald'' die tegenover demonstranten ,,met helmen en bivakmutsen en ijzeren staven kwamen te staan''.

De VPRO-hoofdredacteur maakt onderscheid tussen wat er in de studio en buiten op straat gebeurde. ,,Buitenhof is een programma met publiek. We kunnen echt niet iedereen tot in zijn onderbroek controleren op de aanwezigheid van chocoladesaus. Ik til er ook niet zo zwaar aan dat het programma is verstoord, al had ik liever een gewoon gesprek gezien'', aldus Van den Brink. De rel buiten vindt hij veel ernstiger: ,,Daarbij is moeilijk vol te houden dat we de politie niet even hadden moeten waarschuwen, daar heeft de burgemeester wel gelijk in''.

Van den Brink noemt het ,,heel treurig'' dat de actievoerders Dewinter en zijn Vlaams Blok zo in de kaart hebben gespeeld.