Joegoslavië volgende tegenstander

De Nederlandse volleyballers moeten tegen Joegslavië aantreden in de kwartfinales van het olympisch toernooi. De ploeg van Toon Gerbrands eindigde na de 3-1 overwinning op Spanje als tweede in groep A.

Eerder versloeg de titelverdediger de Cubanen, gastland Australië en Egypte. Tegen Brazilië werd de enige nederlaag geleden. Bij verlies tegen de Spanjaarden had Nederland Angstgegner Joegoslavië, derde in groep B, ontlopen en in de strijd om een plaats in de halve finales moeten spelen tegen Rusland. Toch hebben Gerbrands en zijn mannen nooit overwogen de wedstrijd tegen Spanje weg te geven. ,,We hebben alles afgewogen en berekend'', zei Peter Blangé na afloop van het duel tegen de Spanjaarden. ,,Maar we zouden dan gaan meewerken aan competitievervalsing. Dat wilden we absoluut niet. We weten dat we vol aan de bak moeten. In deze fase zijn er geen zwakke tegenstanders meer.''

De laatste belangrijke overwinning tegen Joegoslavië dateert van het Europees kampioenschap in 1997. Toen won Nederland ten koste van de ploeg de Europese titel. In 1999 wist Nederland ook nog een keer te winnen, maar het speelde toen tegen een B-ploeg. De formatie van Gerbrands heeft de Russen nog verslagen in een oefenwedstrijd in de aanloop naar de Olympische Spelen.

,,Het had een voordeel kunnen zijn tegen Rusland te spelen'', erkende Gerbrands. ,,Maar we beginnen woensdag allemaal weer op nul. Alle resultaten uit het verleden vervallen. We hadden vandaag een goede wedstrijd nodig om er straks ook in de kwartfinales te staan. Het zal heel moeilijk worden tegen Joegoslavië, maar we sterven liever in het harnas dan dat we het duel met Spanje hadden weggegeven.''

Nederland leek tegen Spanje in de eerste twee sets op een eenvoudige overwinning af te gaan. De Zuid-Europeanen wisten nauwelijks tegenstand te bieden. Ze herstelden zich mede dankzij hun sterspeler Rafael Pascual in het derde bedrijf en wonnen de set met 26-24. In de vierde set maakte Nederland het met 25-21 alsnog af.

,,Dat is de belangrijke winst van deze wedstrijd'', wist Gerbrands. ,,Na de zwakke prestatie tegen Egypte lieten jongens als Schuil en Görtzen zien dat ze er weer waren. De beleving die zij uitstraalden, zullen we in de kwartfinale ook nodig hebben.''

Nederland had zich pas op het laatste moment voor de Olympische Spelen geplaats. De tweede plaats in de voorrondegroep – mogelijk na de onverwacht overwinning op Cuba in de eerste wedstrijd in Sydney – kwam als een verrassing.