JEUGDTELEVISIE: ZIGZAG

,,Anjers? Anjers? Wat zijn dat nou weer?' hijgt het meisje. ,,Dat zijn die dingen die Prins Bernard altijd op zijn ding heeft!'', gilt haar teamgenoot. Vier twaalfjarigen, afkomstig van twee verschillende basisscholen, sprinten over de bloemenveiling in Aalsmeer. Daar speelt zich dit seizoen de eerste aflevering van het `avonturenspelprogramma' ZigZag af.

ZigZag is een opwindend programma. De kinderen, leerlingen uit groep acht die het als `team rood' en `team blauw' tegen elkaar opnemen, mogen dingen doen waar je gewoonlijk, zelfs als volwassene, alleen van kunt dromen. Elke aflevering speelt zich af op een andere, uitdagende locatie. In Aalsmeer rijden de kinderen op een verdeeltrekker, een elektrisch wagentje met een rij bloemenkarretjes erachter, zo hard mogelijk door een van de gigantische veilinghallen. Bloemen vliegen in het rond, emmers vallen om, stellingen worden geschampt.

Vanaf dit seizoen wordt ZigZag op bezielende wijze gepresenteerd door Yvon Jaspers – voorheen bekend van Klokhuis – die bij de KRO ook het kennisprogramma Groot Licht presenteert. Jaspers, energiek, meisjesachtig en blond, is ook bij volwassenen geliefd. Wie haar naam intypt op internet krijgt zo'n twaalfhonderd treffers, veelal van mannelijke fans. Aan het begin van ZigZag pikt Jaspers haar deelnemers op van hun scholen. Klasgenoten geven hun mening over de uitverkorenen: ,,Hij maakt gekke geluiden onder de les''; ,,Hij scheldt me uit voor container''.

Op listige wijze, zonder dat het echt opvalt, geeft het programma, een speurtocht tegen de klok met opdrachten waarmee munten te verdienen zijn, informatie over de locatie. Na de eerste aflevering, aanstaande zaterdag, weet je ongeveer wat er elke dag gebeurt, daar in Aalsmeer. Zonder kinderachtig of neerbuigend te worden licht Jaspers een en ander toe: ,,De bloemenveiling is 125 voetbalvelden groot.'' De volgende afleveringen zullen zich ondermeer afspelen in het Hippisch Centrum te Deurne en op de ME-opleiding van de politie in Hoogerheide.

ZigZag (KRO), vanaf 30 september tijdens `Alles Kits' elke zaterdag om 17.00 u., Z@ppelin, Ned.3. Herhaling ook op zaterdag, een week later, 8.30u. (Tekst Judith Eiselin, foto KRO)