Irak ziet vliegverbod snel instorten

Iraakse regeringsfunctionarissen hebben zaterdag de aankomst van een Russisch vliegtuig op de luchthaven van Bagdad verwelkomd als bewijs dat het vliegverbod van en naar Irak snel instort. De dag tevoren was tot woede van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een Frans vliegtuig in Bagdad gearriveerd. Frankrijk en Rusland zeggen dat er geen specifiek vliegverbod is; Amerikanen en Britten zeggen dat voor elke vlucht toestemming moet worden gegeven door de sanctiecommissie van de VN.

De Russische Toepolev 154 was gecharterd door een non-gouvernementeel Russisch-Iraaks comité dat oppositie voert tegen het tien jaar oude internationale handelsembargo tegen Irak. Het vliegtuig had 143 mensen aan boord, veel zakenlieden en een voetbalploeg, en humanitaire goederen. Volgens de organisatoren had Iran geweigerd het vliegtuig in zijn luchtruim toe te laten. Iran onderhoudt op het ogenblik redelijk slechte betrekkingen met Irak.

De Russische regering stuurde op 19 augustus een vliegtuig naar Irak, en een tweede op 17 september. Alle vluchten waren vooraf aangemeld bij de sanctiecomissie. De Franse vlucht van vrijdag was door de organisatoren wel aangemeld, maar zo kort voor vertrek dat de sanctiecommissie zich er niet over kon uitspreken.