Internationaal

LONDEN

De toonaangevende Europese effectenbeurzen wisten zich vanmorgen enigszins te herstellen van de forse verliezen van de voorbije week. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq wist het verlies afgelopen vrijdag te beperken tot 25 punten en dat gaf de Europese beleggers hoop. Ook het herstel van de euro en de lagere olieprijs gaven de Europese indices een steuntje in de rug.

Op de effectenbeurs in Londen zetten koopjejagers de technologiefondsen en de telecomaandelen op koerswinsten. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 1,33 procent hoger op een stand van 6.291 punten. Daarmee is de graadmeter nog ver verwijderd van het record van 6.800 punten dat begin september werd gehaald. Grootste winnaars waren telecomconcern Vodafone met een stijging van 4,5 procent en Cable & Wireless met een koerswinst van ruim 7 procent. Het aandeel van olieconcern BP Amoco verloor ruim 2 procent als gevolg van de dalende olieprijs.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt kreeg de beursindex een flinke duw in de rug van de technologiefondsen en de telecoms. De DAX-index stond rond de middag 0,58 procent hoger op een totaal van 6.779 punten. Het aandeel Deutsche Telekom dikte ruim 5 procent aan op een koers van 40,6 euro. De financiële fondsen daarentegen doken ondanks het herstel van de euro in de min. Zo leverde het aandeel Deutsche Bank 0,36 procent in. Commerzbank deed het nog iets slechter. Het aandeel kalfde bijna 1,5 procent af.

PARIJS

Ook de Parijse beurs wist zich vanmorgen iets te herstellen van de val van de voorbije week. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 0,62 procent hoger op een stand van 6.297 punten. Handelaren waarschuwden echter voor een al te optimistische stemming. Zij spreken van een technisch herstel na de recente koersval van de hightechs en de telecomaandelen. France Telecom voerde het peloton stijgers aan met een koerswinst van 4 procent. Mediafonds Bouygues steeg 3,59 procent.

De lagere olieprijs zette het aandeel TotalFinaElf op een verlies van 1,71 procent. Ook Rhodia moest inleveren. Het chemieconcern liet weten de winstverwachting voor dit jaar te hebben verlaagd als gevolg van de hoge olieprijs en dure grondstoffen. Het aandeel verloor 1,53 procent.

TOKIO

De effectenbeurzen in Azië zijn vanmorgen zonder uitzondering hoger gesloten. De stemming werd positief beïnvloed door het herstel van de euro en door de bezorgdheid over de hoge olieprijzen die de G7 (zeven grootste industrielanden) in het weekeinde uitsprak. Volgens beurshandelaren geven deze ontwikkelingen hoop op stabiliteit op de financiële markten. De Nikkei-index steeg 1,1 procent tot 15.993 punten.