Gewichtheffen staat ter discussie

De wereldkampioen bij het kogelstoten, de Amerikaan C.J. Hunter, is betrapt op het gebruik van nandrolon. De dopingtest had afgelopen zomer plaats na de Bislett Games in Oslo. Hunter is de echtgenoot van sprintkampioene Marion Jones. Hij neemt niet deel aan de Olympische Spelen door een knieblessure. Hij is wel in Sydney aanwezig om zijn vrouw te steunen. Volgens de reglementen zal Hunter voor twee jaar worden geschorst.

Meer nog dan het dopinggeval rond Hunter houden de positief uitgevallen testen bij gewichtheffers tijdens de Olympische Spelen in Sydney de gemoederen bezig. Binnen het Internationaal Olympisch Comité gaan als gevolg van telkens terugkerende dopinggevallen bij het gewichtheffen stemmen op om deze sport van het olympische programma te schrappen. De Spelen in Sydney verlopen naar ieders tevredenheid en de dopinggevallen zijn de enige smet op het evenement. Daarbij is meestal het gewichtheffen betrokken geweest. Drie Bulgaarse en twee Roemeense gewichtheffers werden wegens dopinggebruik gediskwalificeerd.

De bestuurders van de internationale gewichtheffederatie IWF zeggen zich er bewust van te zijn dat de olympische status van hun sport in gevaar is. ,,Maar we tonen aan er alles aan te doen om de sport schoon te krijgen'', zei een woordvoerder van de IWF vandaag. Wel is de regel van de IWF dat een betaling van een boete van 60.000 dollar de uitsluiting van een hele landenploeg kan voorkomen bij het IOC in het verkeerde keelgat geschoten. Daardoor konden de Roemenen na hun twee dopingzaken in Sydney blijven meedoen.

Het IOC kan wel enige ruimte op de olympische kalender gebruiken. Door het recht dat de organiserende landen hebben om een paar nieuwe takken van sport in te voeren, is het gestelde maximum aantal deelnemers van 10.000 bij de Olympische Spelen inmiddels overschreden. In Sydney doen 10.600 sporters mee. Een van de vice-voorzitter van het IOC en kandidaat om Samaranch volgend jaar op te volgen, Jacques Rogge, heeft al gezegd dat hij vindt dat het aantal onderdelen van 300 naar 280 moet worden teruggebracht.

Het besluit om een sport af te voeren, moet officieel door de algemene vergadering van het IOC worden genomen. Meestal wordt het advies van het hoofdbestuur overgenomen. Binnen IOC-kringen is het niet de verwachting dat voorzitter Samaranch in zijn laatste jaar de impopulaire beslissing zal willen nemen om een sport te elimineren. Gewichtheffen behoort tot de oudste olympische onderdelen. Het stond al bij de eerste Spelen in 1896 op het programma. Na een aantal dopingkwesties met gewichtheffers in 1988, ook hier betrof het Bulgaren, was er al eerder sprake van dat de sport van de olympische kalender zou moeten verdwijnen.

Samaranch was vandaag in Sydney aanwezig bij het gewichtheffen en zat naast IWF-secretaris Tamas Ajan. Dat bezoek werd uitgelegd als een vorm van steun aan deze geplaagde tak van sport. Bij het IOC zal men terdege beseffen dat voor een sport het bankroet dreigt als die van het olympische programma wordt geschrapt. In de meeste landen worden subsidies aan de nationale federaties verstrekt vanwege de olympische status.

In Bulgarije is met ontzetting op de drie dopinggevallen gereageerd. De regering heeft een groot onderzoek aangekondigd. De diskwalificaties kostten de Bulgaren drie medailles. De bondscoach van de gewichtheffers, Abadzhiev, heeft voor de Bulgaarse televisie de verantwoordelijkheid op zich genomen. De volledige ploeg werd van de Spelen uitgesloten en de nationale bond kreeg een schorsing van een jaar. Het middel dat zou zijn gebruikt, heeft als effect dat het gewicht van de gebruiker snel gewicht veliest.

Naast de bekendmaking van het dopinggebruik van C.J. Hunter deed zich afgelopen weekeinde ook een dopinggeval voor bij het roeien. De Let Andris Reinholds, die meedeed aan het onderdeel skiff en als achtste eindigde, werd betrapt op het gebruik van nandrolon. Voor hem dreigt een levenslange schorsing.