Geen nieuw contract voor Korzeniowski

Namens de Commissie Top Roeien (CTR) bevestigde voorzitter Tjark de Vries gisteren het vertrek van bondscoach Kris Korzeniowski. Het contract met de in Polen geboren Amerikaanse trainer wordt niet verlengd. ,,Na zeven jaar waren de impulsen van Korzeniowski aan het afnemen'', constateerde De Vries. ,,Bovendien maakten zijn boten te weinig progressie.'' De afgang van de Holland Acht II bij de mannen bevestigde slechts de indruk van de CTR.

De Nederlandse roeibond moet na de Spelen op zoek naar een nieuwe technische staf, want vrouwencoach Rene Mijnders stapt vrijwillig op om meer tijd vrij te maken voor zijn bedrijf. Mijnders was de afgelopen dagen tevergeefs in de bres gesprongen voor zijn collega. ,,Ik vind het onterecht dat de CTR afscheid heeft genomen van Korzeniowski'', zei de coach van de zilveren vrouwenacht gisteren. ,,Kris had aanvankelijk moeite met de Nederlandse cultuur. Maar ik heb hem zien veranderen, Kris is bijna een Hollander geworden. De CTR heeft zijn besluit drie maanden geleden genomen in een periode dat Kris de nodige problemen kende. Maar hij had nog zoveel kunnen betekenen voor het Nederlandse roeien.''

Eeke van Nes, die in Penrith twee zilveren medailles won, omschreef Korzeniowski als de coach die het meeste in haar roeicarrière heeft betekend. ,,De roeisters in de acht komen ook voort uit de groep van Kris'', zei Van Nes. ,,Hij heeft ook de onervaren mannen in de acht klaargestoomd voor de komende vier jaar. In 1998 wilde de CTR het project van de Holland Acht al afblazen. Korzeniowski is daar keihard tegenin gegaan. Zonder zijn inzet hadden de mannen niet hier in Sydney gevaren. Doodzonde dat de roeibond zoveel kennis weggooit door Kris weg te sturen.''

Korzeniowski reageerde laconiek op zijn gedwongen vertrek. ,,Ik wist al drie maanden geleden dat de CTR niet met me verder wilde'', zei de Amerikaanse coach. ,,Als mister Tjark van de CTR een betere trainer kan aanstellen, moet hij dat zeker doen. Ik kan kiezen uit diverse aanbiedingen. Voor mij is er werk genoeg.''