G'day mate

Het is me in mijn dromen wel eens overkomen: verzwolgen worden door een haai. Vroeger iets te vaak naar Jaws gekeken, vermoed ik. Vanmorgen sloeg de schrik me om het hart, toen ik tijdens het ontbijt pagina drie van The Daily Telegraph opensloeg. `Great White kills honeymoon surfer' luidde de kop van het bericht van de hand van Michael Owen-Brown, de lokale correspondent `at Cactus Beach'. Daar voltrok zich gisteren een tragedie. Nietsvermoedend stapte Cameron Bayes, een 25-jarige badgast uit Nieuw Zeeland, rond half acht (waarom zo vroeg?) op zijn surfplank. Cactus Bay schijnt een soort surfersparadise in Zuid-Australië te zijn. Bayes, bezig aan een huwelijksreis van zes maanden, wilde zich de kans niet laten ontnemen. Dat had hij beter niet kunnen doen. Op zo'n tachtig tot tweehonderd meter van de kust sloeg The Great White Shark toe. Kort na de eerste aanval volgde de tweede, op het moment dat Bayes verwoede pogingen deed om op ,,de restanten van zijn surfplank'' de kust te bereiken, schrijft Owen-Brown. Getuigen verklaarden later dat de aanval slechts negentig seconden in beslag had genomen. Een van hen, Peter Ryan, zag ,,een rode flits en vervolgens niets meer''. Het bericht, voorzien van een angstaanjagende foto van een der vermoedelijke daders, vermeldt verder dat mevrouw Bayes in shocktoestand is opgenomen in het ziekenhuis en hulpverleners bij het vallen van de avond wel delen van de surfplank, maar geen lichaamsresten hebben aangetroffen. Een collega heeft voorgesteld om volgende week, wanneer de Spelen voorbij zijn, samen een dagje naar het strand te gaan. Even bijkomen na drie inspannende weken. Vanavond ga ik hem vertellen dat hij niet op mij hoeft te rekenen.

    • Mark Hoogstad