Duits RWE koopt Brits waterbedrijf voor 22 miljard

RWE, het grootste energiebedrijf van Duitsland, koopt voor 6,7 miljoen Britse pond (een kleine 22 miljard gulden) Thames Water, het grootste waterbedrijf van Groot-Brittannië en het derde in de wereld. Volgens een Britse krant zou RWE zijn olie-activiteiten willen verkopen aan olieconcern BP Amoco, om de overname mede te financieren.

RWE betaalt een premie van 33 procent bovenop de koers van Thames van afgelopen woensdag. Toen maakten de betrokken bedrijven bekend dat zij in onderhandeling waren. RWE verwacht dat de overname na goedkeuring door de autoriteiten in november kan worden afgerond.

Met de overname verkleint RWE, die in Nederland het Haarlemmermeerse distrubutiebedrijf heeft gekocht, de achterstand op de Franse bedrijven Vivendi en Suez Lyonnaise, de twee grootste waterbedrijven ter wereld. Thames heeft 23 miljoen klanten. Bovendien werkt het aan de overname van E'Town, een waterbedrijf in New Jersey. ,,E'Town is voor RWE een belangrijk uitgangspunt op de Amerikaanse markt'', aldus RWE-bestuursvoorzitter Dietmar Kuhnt vanmorgen in een geschreven verklaring. Nadat de overname van E'Town door Thames Water is afgerond wil RWE internationaal verder uitbreiden. De huidige bestuursvoorzitter Bill Alexander van Thames Water zal vanuit Londen leiding gaan geven aan de wateractiviteiten van RWE.

Volgens analisten zou RWE de managementexpertise in Londen kunnen gebruiken bij de internationale uitbreiding van zijn activiteiten. Nu behaalt het bedrijf nog 70 procent van zijn jaaromzet van 47 miljard euro in Duitsland. Thames zou alleen onvoldoende financiële slagkracht hebben om de concurrentie met Suez en Vivendi aan te gaan. RWE is een van de zes grote nutsbedrijven ter wereld. RWE wil fuseren met de Duitse concurrent VEW. Daardoor zou Duitslands grootste producent van electriciteit ontstaan.

Volgens financieel analisten heeft RWE een voorraad kasgeld van 8 miljard euro waaruit de overname gefinancierd kan worden. Toch onderhandelt het bedrijf volgens de Britse krant Sunday Telegraph met het olieconcern BP Amoco over de verkoop van zijn oliedivisie Dea Oil, een transactie die RWE meer financiële armslag zou geven.

RWE-dochter Dea exploiteert raffinaderijen en benzinestations in Duitsland. Samen met de benzinestations die BP Amoco nu al exploiteert zou de combinatie een marktaandeel van 20 procent bereiken op de Duitse markt.