Denen stemmen over deelname aan de euro

Kan het recente herstel van de euro de Denen, waarvan een meerderheid tegen deelname aan de euro is, nog overhalen?

Donderdag gaan de Denen naar de stembus om te beslissen over toetreding tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) en de invoering van de euro. Volgens de meest recente opiniepeiling is meer dan de helft (51 procent) van de Denen tegen deelname aan de eurozone, terwijl 44 procent voor de invoering van de Europese munt is.

Dat zijn teleurstellende uitkomsten, want begin dit jaar was nog 53 procent van de Denen bereid de eigen kroon in te wisselen voor de euro. De recente koersval van de euro heeft de Denen echter niet warmgemaakt voor de EMU. Het Deense bedrijfsleven en de politiek daarentegen zijn in ruime meerderheid voor toetreding tot de EMU. ,,De grootste bedreiging van onze welvaartsstaat zijn de speculanten op de wereldmarkten die zich op ons zullen storten als we de euro afwijzen'', waarschuwde premier Rasmussen onlangs.

Het Deense ministerie van Economische Zaken liet weten dat de regering een strenger financieel beleid zal moeten voeren als de kiezers de euro afwijzen. De Deense kroon kan door een afwijzing van de euro onder druk komen te staan en dat kan leiden tot een verhoging van de rente, hogere risicopremies en hogere wisselkoerskosten. En dan zal de regering zich genoodzaakt zien een strenger begrotingsbeleid te voeren.

Bij deelname aan de euro kan het huidige financiële beleid wel worden voortgezet. Denemarken maakt deel uit van het Europese Monetaire Stelsel II, het voorportaal van de Europese muntunie. De Deense kroon is verbonden met de euro volgens een akkoord tussen Kopenhagen en de Europese Centrale Bank. Dat schrijft een bandbreedte van 2,25 procent voor waarbinnen de kroon mag fluctueren tegenover de euro.

Alhoewel een meerderheid van de Denen nu tegen toetreding is, kan de recente gecoördineerde interventie van de centrale banken leiden tot een omslag van het sentiment. De euro is sinds de aankondiging van de banken van de verkoop van excessieve voorraden dollars enigszins hersteld van de koersval van de laatste weken. Vanmorgen noteerde de euro op 0,8790 dollar, ten opzichte van 0,8450 dollar vorige week.