Damrak trekt zich op aan technologiesector

Op de Amsterdamse effectenbeurs gingen de koersen van de hoofdfondsen vanmorgen over een breed front omhoog. Het optimisme was vooral te danken aan de technologiefondsen en de telecoms, die zich herstelden van de klappen van de voorbije week.

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq wist het verlies afgelopen vrijdag eindelijk binnen de perken te houden. Winstwaarschuwingen van het telecomconcern Sprint en chipfabrikant Intel zorgden eerder voor scherpe koersdalingen in de telecom- en technologiesector en dat zette ook de hightechs en de telecomaandelen op het Damrak onder druk. Deze fondsen trokken zich vanmorgen echter op aan het herstel op Wall Street. Zo dikte het aandeel ASM Lithography 4,5 procent aan op een koers van 39,45 euro. Daarmee schaarde de chipmachinefabrikant zich aan kop van het peloton stijgers.

Ook elektronicaconcern Philips noteerde in de plus. Vanmorgen werd bekend dat de divisie Semiconductors samen met Standard MEMS een fabriek in de buurt van de Duitse stad Hamburg gaat bouwen. Met de bouw is een bedrag van ruim 400 miljoen gulden gemoeid. Het aandeel Philips werd ruim 3 procent duurder op een koers van 49,48 euro. Automatiseerder Getronics mocht een winst van 1,68 procent bijboeken op 12,10 euro. Koninklijke Olie had te lijden van de gedaalde olieprijs. Het aandeel leverde ruim 3 procent in op 68,15 euro.

In navolging van het herstel op Wall Street veerde vanochtend ook de telecomsector op. Het aandeel KPN steeg ruim 4 procent in waarde op een koers van 25,85 euro. Bij de middelgrote fondsen dikte het aandeel Versatel bijna 6 procent aan op een koers van 28 euro precies.

Libertel wist niet te profiteren van de opleving in de telecomsector. Het aandeel verloor 2,59 procent op 13,15 euro. Het telecombedrijf houdt morgen een buitengewone vergadering van aandeelhouders.

De uitgevers lieten vanmorgen een verdeeld beeld zien. Zo ging Wolters Kluwer onderuit. Het aandeel verloor 1,21 procent op een koers van 23,60 euro. VNU daarentegen mocht 3,85 procent bijboeken. Vanochtend werd bekend dat de Europese Commissie geen bezwaar heeft tegen de overname door VNU en het Amerikaanse Hearst van het Tsjechische uitgeversbedrijf Stratosfera. Ook Elsevier noteerde in de zwarte cijfers. Het aandeel werd 2,67 procent duurder op 13,47 euro.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,83 procent hoger op een stand van 658,36 punten. Daarmee bleef de Amsterdamse beursgraadmeter in het spoor van de overige toonaangevende Europese indices. De Midkap deed het opnieuw iets beter met een stijging van 1,12 procent op 657,46 punten.

Bij de middelgrote fondsen viel vooral de koersstijging van Van der Moolen op. Het hoekmansbedrijf kreeg een adviesverhoging van de zakenbank Credit Suisse First Boston mee. Het aandeel dikte 2,77 procent aan op 85,30 euro.