BRIAN SETZER

Voor de tweede keer staat zanger en gitarist Brian Setzer aan de wieg van een muziekrevival. Na de rockabilly van zijn Stray Cats greep Setzer nog verder terug naar het swing-tijdperk van de jaren veertig. Concerten van The Brian Setzer Orchestra zijn spectaculair omdat Setzer het authentieke swing-gevoel van een voltallig orkest verlevendigt met zijn twangende gitaarspel en teksten over jukeboxen en snelle auto's.

Op het derde Orchestra-album Vavoom! combineert hij eigen composities in fourties-stijl met bewerkingen van klassiekers uit die tijd, van Duke Ellingtons Caravan tot een nieuwe versie van Glenn Millers In the mood. Voor het eerst met tekst, beweert Setzer, maar deden de Andrews Sisters niet ook al zoiets? Mack The Knife van Brecht & Weill krijgt de volledige swing-behandeling, zoals bekend van Setzers idool Bobby Darin, maar dan nu met een vingervlugge gitaarsolo.

Vavoom! onstsnapt aan een stoffig nostalgisch sfeertje door de stijlbreuk die Setzer welbewust pleegt met de spetterende surfmuziek van Drive like lightning en zelfs een knipoog naar hiphop-samples in het tekstueel aan Chuck Berry's Memphis, Tennessee herinnerende Pennsylvania 6-5000. De muziek straalt uit dat het met liefde is gedaan, en vooral met heel veel lol.

The Brian Setzer Orchestra: Vavoom! (Interscope 490 733-2)

    • Jan Vollaard