Blokkades Australië om olie

Australische vrachtwagenchauffeurs hebben vanochtend gedreigd met geweld als zij gedwongen worden benzine te vervoeren. Zij blokkeren momenteel olie -opslagplaatsen van Mobil, Caltex en Shell bij Melbourne. De wereldwijde protesten tegen de hoge olieprijzen zijn voor het eerst naar Australië overgewaaid, waar de meeste olie over grote afstanden wordt vervoerd in vrachtwagens.

Eerder deze maand legden protesten in Frankrijk en Engeland de economie in die landen plat. Loodvrije benzine kost in Australië sinds kort 55 Amerikaanse dollarcent per liter. Daardoor is een gemiddelde rit van bijvoorbeeld Melbourne naar Sydney 165 Amerikaanse dollar duurder geworden. Volgens de voorzitter van de Australische vereniging van vrachtwagenchauffeurs, Andrew Higginson, staan de meeste chauffeurs echter niet achter de acties.