België sticht fonds voor joodse nabestaanden

De Belgische regering gaat met banken en verzekeraars een fonds oprichten om joodse oorlogsslachtoffers of hun nabestaanden schadeloos te stellen voor gestolen bezittingen. Premier Guy Verhofstadt deed deze aankondiging gisteren tijdens een herdenkingsplechtigheid voor holocaustslachtoffers in Mechelen. België volgt hiermee onder meer Nederland. Vanuit de Belgische joodse gemeenschap is positief gereageerd. In 1997 werd in België een onderzoekscommissie ingesteld, na onthullingen over verdwenen joodse tegoeden in Zwitserland. De commissie voltooit haar werk volgend jaar, maar nu al staat vast dat bij Belgische banken en verzekeaars onbeheerde rekeningen en niet uitgekeerde polissen van joden kunnen worden teruggevonden. Verhofdstadt noemde dit gisteren ,,onaanvaardbaar en weerzinwekkend''.