Beide kandidaten claimen de winst

Zowel de regering als de oppositie claimt de presidentsverkiezingen in Joegoslavië te hebben gewonnen. Beide kampen beschuldigen elkaar van stemfraude.

De verkiezingen die gisteren in Servië, Montenegro en een deel van Kosovo werden gehouden, zijn rustig verlopen. Alleen tegen middernacht dreigden de zaken uit de hand te lopen in de Servische hoofdstad Belgrado. Daar gingen aanhangers van regering en oppositie de straat op om de ,,overwinning'' te vieren. De mobiele eenheid voorkwam dat zij met elkaar op de vuist gingen.

In eerste reacties uit het buitenland werd Miloševic opgeroepen af te treden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, zei over ,,betrouwbare aanwijzingen'' te beschikken dat de Joegoslavische president door een ,,belangrijke meerderheid'' is weggestemd. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei dat alle informatie wees in de richting van een duidelijke overwinning voor Koštunica. ,,Deze verkiezingen zijn verre van democratisch, maar ondanks berichten over grootscheepse fraude en intimidatie, is de keus van de bevolking voor verandering overweldigend'', aldus de OVSE-voorzitter, de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Ferrero-Waldner.

Vanochtend eisten de twee belangrijkste kandidaten voor het presidentschap, zittend president Slobodan Miloševic en oppositie-kandidaat Vojislav Koštunica de overwinning op. Ze baseren zich op eigen onderzoek, want de officiële uitslag laat nog minimaal een dag op zich wachten.

De kandidaat van achttien oppositiepartijen, Koštunica, heeft volgens de oppositie 54 procent van de stemmen gekregen. Miloševic zou 33 procent in de wacht hebben gesleept. De oppositie baseerde zich daarbij volgens eigen zeggen op de resultaten uit 1.237 stemlokalen. In totaal waren er meer dan tienduizend stemlokalen.

De Socialistische Partij van Servië (SPS) verklaarde daarentegen dat haar kandidaat Miloševic na het tellen van 940.000 stemmen voor lag; 44 procent van de kiezers zou op Miloševic hebben gestemd, 41 procent op Koštunica. Een woordvoerder van de partij verklaarde later dat Miloševic ,,meer dan de helft'' van de stemmen heeft gekregen. Haalt geen van de kandidaten een absolute meerderheid, dan volgt een tweede ronde over twee weken.

In totaal waren er bijna acht miljoen kiezers geregistreerd. De opkomst was het hoogst in Servië; circa 75 procent, aldus de oppositie. In de deelrepubliek Montenegro, waar de pro-Westerse regering had opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen, trokken beduidend minder mensen naar de stembus.

HOOFDARTIKEL: pagina 7