Ambassadeur VS in Israel geschorst

De Amerikaanse Federale Recherche (FBI) stelt een onderzoek in naar vermoede schendingen van veiligheidsprocedures door de Amerikaanse ambassadeur in Israel, Martin Indyk.

Een woordvoerder van het State Department wees er gisteren op dat het gaat om veiligheidsprocedures die niet zijn nageleefd, en dat er geen aanwijzing is van spionage ,,in deze kwestie op dit moment''.

Indyk is echter hangende het onderzoek toegang ontzegd tot geheime documenten. De ambassadeur mag zelfs niet praten met de Israelische premier Barak of andere politieke persoonlijkheden in het Midden-Oosten. Dergelijke gesprekken worden automatisch als geheim beschouwd.

De maatregel tegen Indyk betekent daarom dat op een kritiek moment in het Israelisch-Palestijnse vredesoverleg een belangrijk Amerikaans kanaal naar de Israelische regering is afgesneden. De VS bemiddelen tussen Israel en de Palestijnen.

Volgens een bron buiten het ministerie van Buitenlandse Zaken die van het onderzoek op de hoogte is, wordt Indyk ervan beschuldigd nonchalant te zijn omgegaan met geheim materiaal. Het zou onder andere het gebruik betreffen van regeringslaptops. Het State Department is buitengewoon gevoelig op dit punt, sinds in april bekend werd dat een laptop met ultrageheime gegevens over wapenproliferatie was verdwenen. De laptop is overigens nog niet teruggevonden. In mei waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken Albright alle diplomaten dat nalatigheid bij het naleven van fundamentele veiligheidsprocedures ,,niet te tolereren en onvergeeflijk'' was.

Indyk werd vorig jaar voor een ongebruikelijke tweede termijn als ambassadeur naar Israel teruggestuurd op uitdrukkelijk verzoek van premier Barak.

Diens voorganger Netanyahu had juist zijn vertrek als ambasadeur bewerkstelligd. In de tussentijd was Indyk onderminister van Buitenlandse Zaken voor het Nabije Oosten.

LIEVELING VREDESKAMP: pagina 4