Alcoholcontrole kent grijs gebied

In zijn bijdrage over de verlaging van de alcohollimiet in het verkeer van 0,5 naar 0,2 promille, voerde prof.dr. D.R.A. Uges een man ten tonele die tussen 20 en 24 uur elk uur 2 flesjes bier drinkt, totaal dus 8 flesjes (NRC Handelsblad, 16 september). Deze man zou dan om 8.00u de volgende ochtend nog strafbaar zijn. Bij deze tijdsaanduiding is het woord `ongeveer' op zijn plaats: Met flesjes worden meestal pijpjes bier aangeduid van 0,3 liter. Bier is meestal pils met 5 volume procent alcohol. Zo'n pijpje bevat dus vrij exact 11,8 gram alcohol. We hebben het hier dus over 2,4 liter pils die totaal 95 gram alcohol bevat.

Een gemiddelde mens kan gemiddeld 10 gram alcohol per uur uit het lichaam verwijderen. Gemiddeld zal dus na 9,5 uur de alcohol weer uit het lichaam zijn verdwenen. Als wordt aangenomen dat de eliminatie van alcohol uit het lichaam in dit voorbeeld vóór 21.00u (een uur na drink-begin) goed op gang is gekomen, dan is vóór 6.30u de volgende ochtend alle alcohol uit het lichaam verdwenen. Vóór 5.30u zal het bloedalcoholgehalte de 0,2 promille grens hebben bereikt. Rekent men met een gemiddelde man van 70 kg dan zou vóór 5.30u de strafbaarheid verdwijnen. Dit is nogal een verschil met ná 8.00u waar Uges op uitkomt.

De wettelijke limiet is nu 0,5 promille in bloed en 220 microgram per liter adem. De huidige regeling bevat een aantal veiligheidsmarges opdat rijders onder invloed niet ten onrechte worden gestraft. Zo bevatten de ademanalyse apparaten een correctiefactor van circa 15 procent en is 20 minuten wachttijd verplicht voor mag worden gemeten. Dit in verband met eventuele alcohol nog in de mond aanwezig.

De screeningsapparaten die de politie langs de weg gebruikt staan dan ook niet afgesteld op 220 microgram per liter, maar op 300 microgram per liter om te voorkomen dat bestuurders te vaak mee naar het bureau moeten en dan net onder de 220 scoren. Maar 300 microgram alcohol per liter adem komt overeen met een bloedwaarde van 0,7 promille. Dat betekent dat hoewel de wettelijke limiet 0,5 bedraagt, de politie in werkelijkheid bestuurders met zelfs 0,7 nog net niet kan aanpakken. De gemiddelde bestuurder van bovenstaand voorbeeld zou dit punt vóór 3.00u hebben bereikt. En dus zou hij, hoewel in principe nog strafbaar niet meer `gepakt' kunnen worden.

Drs. P.G.M. Zweipfenning is toxicoloog.