Weinig lol op mistroostige beurs

De snelheid waarmee zwemkampioenen Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn deze week hun olympische baantjes trokken was verbluffend. Het tempo waarin de AEX-index de voorbije vijf dagen naar beneden duikelde, was echter minstens zo verbazingwekkend. De Amsterdamse beursindex dook schijnbaar ongeremd in de diepte en tikte gisteren uiteindelijk aan op een totaal van 652,96 punten.

En daar waar Van den Hoogenband en De Bruijn in het verre Australië de ene na de andere nieuwe toptijd neerzetten, lijkt een record voor de AEX-index er op het Damrak voorlopig niet in te zitten. De geplaagde graadmeter doorbrak dit jaar op 4 september met hangen en wurgen de belangrijke grens van de 700 punten en bereikte uiteindelijk een recordslot van 701,56 punten. Die topprestatie was vooral te danken aan de uitmuntende race van de technologiefondsen die de AEX bijna dagelijks een duwtje in de rug gaven.

Maar het kan verkeren. In nauwelijks drie weken tijd heeft de Amsterdamse beursbarometer zo'n 8 procent ingeleverd en een opwaartste beweging van formaat lijkt er voorlopig niet in te zitten. Zeker niet nu de Nasdaq, de technologiebeurs die de afgelopen dagen als leidraad heeft gediend voor de Europese indices, er opnieuw niet in is geslaagd op te krabbelen.

Van enig plezier was deze week dan ook nauwelijks sprake op de Amsterdamse effectenbeurs. De hoofdfondsen moesten, op een enkele uitzondering na, flink terrein prijsgeven. Koninklijke Olie wist aan het begin van de week nog wel te profiteren van de hoge olieprijzen, maar aan het eind van de week leek ook dat effect wel te zijn uitgewerkt. De prijs voor een vat ruwe olie ging gisteren in New York iets omlaag met als gevolg dat ook zwaargewicht Koninklijke Olie de week in de min afsloot. Uitgever Wolters Kluwer, die omgeven wordt door overnamegeruchten, wist als een van de weinige fondsen wel een goede prestatie neer te zetten. Het aandeel sloot de week af met een winst van 1,58 procent.

Het mistroostige Damrak was de voorbije week overigens geen buitenbeentje in Europa. Niet gehinderd door enig optimisme duikelden alle toonaangevende Europese beursgraadmeters diep in de rode cijfers. De duikeling was vooral te wijten aan de povere prestaties van de eerder deze maand nog zo goed renderende technologiefondsen. Maar deze keer gooide de Nasdaq roet in het eten. De Amerikaanse technologiebeurs noteerde bijna de hele week in de min en dat miste zijn uitwerking niet op de Europese beursvloeren.

De zwakke prestaties van de Nasdaq werden vooral ingegeven door angst. Beleggers vrezen dat de zwakke euro en de flink opgelopen energieprijzen een negatief effect zullen hebben op de bedrijfswinsten en -omzetten. En die vrees is niet helemaal onterecht, zo bleek de afgelopen dagen.

Eerder deze week moesten de Europese telecomfondsen het ontgelden toen het Amerikaanse belbedrijf Sprint met een weinig verheugende mededeling kwam. Het concern voorspelde een fors lagere winst voor het derde kwartaal. Gisterochtend zorgde wereldspeler Intel opnieuw voor grote opschudding.

De Amerikaanse chipfabrikant liet weten een fors lagere omzet te verwachten in het derde kwartaal. Intel weet de daling van de omzet aan de tegenvallende vraag in Europa. Die mededeling drukte alle Europese telecom-, media- en technologiefondsen in de min. Want een tegenvallende vraag in Europa, zo redeneerden handelaren, duidt erop dat de Europese hightechs minder hard groeien dan was aangenomen.

Die conclusie hakte er ook op het Damrak diep in. Beleggers deden uit angst voor grote verliezen hun hightechs massaal van de hand. Zo kalfde het aandeel van chipmachinefabrikant ASM Lithography bijna 5 procent af. Ook electronicaconcern Philips, een belangrijke leverancier voor chipfabrikanten, moest flink inleveren.

Heineken daarentegen sloot de week in de plus af. Het aandeel van de bierbrouwer profiteerde van de neergang in de technologiesector en de goede vooruitzichten die het Deense Carlsberg bekendmaakte. Ook KPN wist de week nipt in de zwarte cijfers af te sluiten, al moest het telecomconcern per saldo wel enkele procenten toegeven.

De Amsterdam Exchanges luidde de week eveneens op een feestelijke manier uit. Gisteren was de juridische geboorte van Euronext, het samenwerkingsverband tussen de effectenbeurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel, een feit. Tientallen oranje en blauwe ballonnen sierden de voormalige Amsterdamse H. Geestkapel, waar de afronding van de fusie uitbundig werd gevierd, op.

De nieuwe topman van de fusiebeurs, de Fransman Théodore, sprak van een eerste stap op weg naar een verdere concentratie in de Europese financiële markten. Hij wilde niet ingaan op de vermeende belangstelling van Euronext voor de London Stock Exchange. De nieuwe Europese fusiebeurs zou een bod willen uitbrengen op de Londense beurs, die een geplande samenwerking met Deutsche Börse onlangs in rook zag opgaan. En nu is Londen naarstig op zoek naar een nieuwe partner. ,,Wij kijken met belangstelling naar de Britten'', was alles wat Théodore daarover wilde zeggen.