Wall Street reageert verheugd op hulp euro

Wall Street reageerde gisteren verheugd op het nieuws dat Amerika meedoet aan de hulpactie voor de kwakkelende euro. Beleggers leken alles te willen kopen, zolang het geen Intel heet. De chipproducent kwam met een omzetwaarschuwing, waarna de koers pijlsnel 22 procent verloor. Ondanks de negatieve inbreng van Intel eindigde de Dow Jones 0,76 procent hoger op 10.847,37 punten.

De grote winnaar was Hewlett-Packard. De fabrikant van printmachines meldde gisteren dat hij zijn voorspelde omzet en resultaat zal halen. Daarbij koopt het bedrijf voor 1 miljard dollar eigen aandelen in. De koers steeg 9,41 procent. Door het slechte nieuws van Intel was schermenbeurs Nasdaq gisteren uit de gratie. De index zakte 0,66 procent tot 3803,64 punten.

Op de dag dat de Amerikaanse minister van energie, Bill Richardson, aankondigde dat Amerika 30 miljoen vaten olie uit de strategische reserves op de markt brent, is oliemaatschappij Exxon Mobil een van de weinige verliezers op Wall Street. De koers zakte 0,07 procent. Verder moesten alleen computerbedrijven het bezuren. De rest van de Dow Jonesfondsen beleefden een mooi einde van de handelsweek.

Ook Microsoft werd gestraft voor het slechte functioneren van vakbroeder Intel. De koers zakte 1,46 procent. Daarnaast moesten Apple Computer (- 8 procent), Dell Computer (- 5,2 procent) en Cisco Systems (- 1,33 procent) meedelen in de smart.