Voorbeschouwing: mountainbike mannen

Op de Fairfield City Farm verdedigt mountainbiker Bart Brentjens morgen zijn olympische titel van Atlanta, al beschouwt de 31-jarige Brabander zijn deelname aan de Spelen in Sydney liever als een herkansing. Tijdens het EK in Rhenen, eind vorige maand, behaalde Brentjens een zilveren medaille. Maar het met zand overdekte Nederlandse parcours valt niet te vergelijken met het Australische landschap, waar Brentjens morgen doorheen fietst. Bovendien moet hij het stellen zonder de steun van zijn coach Peter Mueller. De Amerikaanse trainer mocht van zijn sponsor niet naar de Olympische Spelen om de voorbereiding van zijn Nederlandse schaatspupillen niet te verstoren.

Brentjens zal morgen zeker rekening houden met zijn landgenoot Bas van Dooren, die tot een verrassing in staat is. Maar na het EK weet hij zeker dat Filip Meirhaeghe, zijn teamgenoot bij de Amerikaanse ploeg Specialized, in Sydney tot de medaillekandidaten behoort. Het zal Brentjens zwaar vallen om Meirhaghe in de wielen te rijden, want hij beschouwt de Belg als zijn broer. Toch moeten beide mountainbikers vrezen dat de olympische race om het goud zal worden betwist door de Australiër Cadel Evans, die het parcours in Sydney als zijn broekzak kent, en de Franse wereldkampioen Miquel Martinez. En vlak ook de oude Zwitser Thomas Frischknecht niet uit.

Prognose: 1. Evans (Aus), 2. Martinez (Fra), 3. Brentjens (Ned).

Verder dit weekeinde: vrouwen marathon (zo).

Roeien: finale vrouwen acht, mannen dubbel vier (zo).