Turkije en VS botsen over Armeniërs

Turkije heeft gisteren woedend gereageerd op de aanvaarding van een resolutie die de `Armeense genocide' erkent, door een ondercommissie van het Amerikaanse Congres. Over de hele linie, van de premier tot en met de Armeense patriarch, werden woede en onthutsing uitgedrukt over deze daad van ,,onverantwoordelijke'' parlementariërs, die de betrekkingen tussen Turkije en de Verenigde Staten belast. Alle kranten brachten het nieuws op de voorpagina: ,,De VS steken hun belangrijkste bondgenoot in de rug voor de stem van 300.000 Armeniërs'', kopte de krant Milliyet.

Premier Bülent Ecevit sprak van ,,beweringen zonder basis'' en zei te hopen dat de Amerikaanse regering ,,het Huis van Afgevaardigden de juiste weg zal wijzen''. ,,Turkije doet zijn best voor vrede in de Kaukasus, en aanvaarding van de Armeense resolutie is een uiterst betreurenswaardige en weerzinwekkende gebeurtenis'', aldus Ecevit. Patriarch Mesrob II, de geestelijk leider van de 70.000 orthodoxe Armeniërs in Turkije, betreurde eveneens de aanvaarding van de resolutie. ,,Ik geloof niet dat iemand hiervan zal profiteren, en ik geloof dat het de Turks-Armeense betrekkingen zal schaden'', zei hij.

De Armeniërs in Turkije distantiëren zich van de Armeniërs in de diaspora die Turkije en de internationale gemeenschap ertoe willen bewegen de Armeense genocide toe te geven. Volgens de Armeniërs zijn tussen 1915 en 1917, onder het bewind van de Jonge Turken, circa 1,5 miljoen Armeniërs omgekomen toen de Turken hen met aanzienlijk geweld naar Syrië (toen een provincie van het Ottomaanse rijk) probeerden te deporteren. Turkije stelt dat tussen 250.000 Armeniërs èn Turken werden gedood bij civiele onrust. Volgens Ankara is geen sprake van genocide, en iedereen die het tegendeel verklaart, kan rekenen op Turkse vergeldingsmaatregelen.