Taai gevecht met hotels om legionella (2)

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) heeft een lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg met hotels die met de dodelijke legionellabacterie waren besmet niet openbaar gemaakt, omdat het reisverbond vreesde voor faillissementen. Dat reizigers kans liepen besmet te raken, vond het ANVR niet haar verantwoordelijkheid. Dat heeft een woordvoerder van het ANVR gisteren meegedeeld.

Het ANVR voelt zich niet schuldig aan de 236 gemelde besmettingen van Nederlandse toeristen met legionella. En het ANVR voelt zich ook niet schuldig aan het overlijden van zeker dertien Nederlanders als gevolg van de besmetting. Het ANVR zegt zijn plicht te hebben gedaan door de informatie, die het direct van de Inspectie voor de Gezondheidszorg kreeg, door te spelen aan de touroperators. Die hadden de reisbureaus en bezoekers van eerder besmette locaties moeten waarschuwen. Het ANVR wist dat dit niet adequaat gebeurde, maar heeft hier niets aan gedaan. De brancheorganisatie zegt niet op de stoel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg te willen gaan zitten. ,,Wat hadden wij dan moeten doen?'' vraagt Mirjam Desmé van het ANVR. ,,Als wij openbaar hadden gemaakt welke locaties gevaarlijk waren, hadden we misschien wel hotels aan hun faillissement geholpen.''