Succes?

De Nederlandse ploeg presteert opvallend goed tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Hoe is het succes te verklaren?

Jan Rijpstra, woordvoerder sport van de VVD: ,,De gedegen voorbereiding, eindelijk eens goed in elkaar gezet door het team de mission, vormt de basis van de successen. Dat was in het verleden wel anders: toen was er niet altijd sprake van een gezamenlijke aanpak. Het Nederlandse topsportklimaat is de laatste jaren sterk verbeterd, de atleten kunnen nu rekenen op meer waardering. Zo is er de stipendiumregeling, daar profiteren alle sporters van. De wetenschappelijke benadering van topsport wordt nu ook in Nederland toegepast: kijk maar naar de zwemmers met hun haaienpak. Het meest memorabele moment van de Spelen totnutoe? Het wereldrecord van Pieter van den Hoogenband in de halve finale van de 200 meter vrije slag. Voor het eerst liet hij toen aan de Australiër Thorpe zien dat er met hem niet viel te spotten.''

Frank van den Wall Bake, directeur sportmarketingbureau Trefpunt: ,,Na lang zaaien kan er nu worden geoogst. NOC*NSF heeft er de laatste acht jaar voor gezorgd dat topsport een belangrijke plaats in de Nederlandse samenleving heeft ingenomen. Sport staat nu zelfs op de politieke agenda. De atleten beschikken nu over de middelen om zich voor honderd procent te geven. Zo wordt Pieter van den Hoogenband begeleid door vijf personen, waardoor hij zich kan concentreren op zijn zwemprestaties. Of de sporters na Sydney ook op commercieel gebied een graantje kunnen meepikken van hun prestaties? Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn komen in een gespreid bedje terecht.''

Ton Boot, trainer van basketbalclub Amsterdam: ,,Wij Nederlanders zijn kennelijk goed in sport, zowel op fysiek als mentaal gebied. We beschikken over lange, blanke topsporters maar ook over snelle, donkere atleten. Nederlanders presteren goed als ploeg, maar ook als individu. Het Nederlandse topsportklimaat is de afgelopen jaren sterk verbeterd, vooral dankzij Joop Alberda van NOC*NSF. Toch maak ik me zorgen over de toekomst. De overheid moet de sport op de lange termijn een flinke impuls geven. Hoe? Door vanaf volgend jaar twee miljard gulden te investeren.''

Ties Kruize, oud-hockeyinternational: ,,Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn zijn zeer getalenteerde sportmensen die op het juiste moment kunnen pieken. Sporters worden tegenwoordig enorm gesteund door NOC*NSF. Ze ontvangen een basisinkomen, waardoor ze zich voor honderd procent op hun sport kunnen storten. Het topsportklimaat in Nederland is de laatste jaren enorm vooruitgegaan, daar plukken de atleten in Sydney de vruchten van. Hoe het met onze hockeyploegen afloopt? Daar is nauwelijks een peil op te trekken. De mannen moeten minimaal de halve finale kunnen halen. De vrouwen zijn langzaam beter gaan spelen. Misschien krijgen ze op tijd de vorm te pakken.''

Wim Schenk, voorzitter schaatsbond KNSB: ,,In tegenstelling tot vroeger wordt sport in Nederland tegenwoordig wél serieus genomen. Want ook de politici weten nu dat de beste ambassadeur voor een land een succesvolle sportman is. Drie factoren staan aan de basis van de goede prestaties van een atleet: veel talent, een goede trainer en uitstekende begeleiders. Als er voldoende geld wordt gegenereerd voor de sport kan Nederland ook in de toekomst van zich laten horen. Het kan namelijk altijd een keer mis gaan, kijk maar naar de roeiers van de Holland Acht: goud in Atlanta, nu al uitgeschakeld.''

Connie van Bentum, oud-zwemster: ,,Van den Hoogenband was altijd al een enorm talent. De Bruijn was vroeger ook een goede zwemster. Ze was net als ik lid van een Amsterdamse club. Ze trainde nooit zo hard. Maar de laatste twee jaar heeft ze keihard gewerkt, dat vertaalt zich in medailles. Zwemtrainer Verhaeren staat aan de basis van alle successen: zijn aanpak moet bijzonder zijn. Sport telt tegenwoordig mee in Nederland, dát is de grootste winst van de laatste jaren.''