Steden en dorpen weren morgen automobilisten

In eenennegentig dorpen en steden worden komende zondag straten afgesloten voor auto's. Vorig jaar deden nog maar vierenvijftig gemeentes mee aan de `autoloze zondag'. Van de grote steden is alleen Rotterdam dit jaar wel toegankelijk voor auto's. Rotterdam vindt dat de binnenstad al vaak genoeg is afgesloten voor autoverkeer, door de vele festivals die de stad dit jaar organiseert.

In een aantal steden en dorpen is het openbaar vervoer – vanaf de rand van de gemeente tot het centrum – die dag gratis, of er kan gebruik worden gemaakt van (gratis) taxi`s of taxibusjes. De meeste gemeentes sluiten de straten af vanaf ongeveer tien uur 's ochtends, tot het eind van de middag. Er worden onder meer wandeltochten, muziekoptredens en skate- en skeelerwedstrijden georganiseerd. In Delft wordt een vegetarische straatlunch aangeboden. In sommige gemeentes worden speciale oecumenische kerkdiensten gehouden met als thema: onthaasting, antistress, ruimte.

In Amsterdam begint de afzetting bij de Singelgracht, met uitzondering van de Westelijke en de Oostelijke Eilanden. Vorig jaar riep de gemeente op tot manifestaties, om een juridisch argument te hebben voor de afsluiting, maar dit jaar werd een `evenementenvergunning' gegeven via de Algemene Politie Verordening. Een negenenzestigjarige inwoonster van de binnenstad van Amsterdam spande een kort geding aan tegen die beslissing. Ouderen zouden eronder lijden omdat ze niet met hun wagen op pad kunnen en de visite wegblijft. De autoloze zondag was volgens haar ook geen evenement. De rechter gaf haar ongelijk.